Europa-Parlamentet godkender energispareaftale

AFTALE: Parlamentarikerne har i denne uge endeligt godkendt energieffektiviseringsdirektivet samt direktivet om svovlindhold i skibsbrændstoffer. Nu mangler kun godkendelse i de nationale parlamenter.
Morten Øyen
Der var højt drama, da medlemslandene og Europa-Parlamentet nåede enighed om det store energieffektiviseringsdirektiv på de allersidste dage under det danske EU-formandskab. Forhandlingerne var pressede af, at der var ringe forventninger til de efterfølgende formandskaber - det cypriotiske og det irske.

Men med en ihærdig slutspurt nåede formandskabet og Parlamentet et kompromis, der blev vurderet brugbart af flertallet af medlemsstater. I denne uge blev forslaget, der skal medføre en energibesparelse på 17 procent i 2020, endeligt vedtaget af Europa-Parlamentet under samlingen i Strasbourg.

Parlamentarikerne fik også vedtaget skrappere miljøkrav til skibsfarten. Skibe skal ifølge det vedtagede direktiv om svovlindhold i skibsbrændstoffer fremover sørge for at reducere svovlindholdet i deres brændstoffer væsentligt.

Begge direktiver skal nu forbi de nationale parlamenter til endelig vedtagelse.

Dokumentation
Baggrund:

EU's ledere vedtog i 2007, at Europa skal spare 20 procent på energien i 2020. Uden nogen energispareaftale ville EU med det nuværende energiforbrug spare 9 procent i 2020, men med energispareaftalen når det op på 17 procent. Det stod tidligt i forhandlingerne klart, at energispareaftalen ikke ville kunne levere det hele, men blot være et væsentligt bidrag mod 2020-målet. Aftalen er også et minimumsdirektiv, så implementeringen kan vise sig at føre EU tættere på målet. Det er nu forventningen, at EU-Kommissionen på længere sigt vil fremlægge forslag til, hvordan de resterende procent af målet kan nås.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024