Klimabarometer: Flere danskere ønsker grøn skattereform

SKAT: Et stigende antal af danskerne støtter en grøn skattereform, viser klimaundersøgelse. Ifølge Concito viser det, at danskerne bakker op om brug af økonomiske virkemidler i klimapolitikken. Økonom og kommentator er mere skeptiske.
Et flertal af danskerne er klar til at hæve de grønne afgifter, hvis der samtidig kommer en tilsvarende sænkelse af indkomstskatten. Det viser Concitos klimabarometer 2013.
Et flertal af danskerne er klar til at hæve de grønne afgifter, hvis der samtidig kommer en tilsvarende sænkelse af indkomstskatten. Det viser Concitos klimabarometer 2013.Foto: Colourbox
Sara Fleckner Vilstrup

Der er ingen tvivl om, at klimadagsordenen bekymrer borgerne. Der er også vækst og jobperspektiv i det grønne område. Regeringen prøver lidt i den retning, men i forhold til at være progressive her, er der ikke de store tegn på, at det vil blive en dagsorden.

Rasmus Jønsson
Politisk kommentator
Fakta
Klimabarometeret er den grønne tænketank Concitos løbende måling af den danske befolknings viden og holdning til klimaspørgsmål. Det første udgave af Klimabarometeret blev udgivet i februar 2010. Fremover vil den blive udgivet en gang årligt og vise udviklingen i det forgangne år. Årets rapport sammenfatter resultaterne af målingen gennemført i november-december 2013 sammenlignet med målingen fra december 2012.
Dataindsamlingen er baseret på spørgeskema og skriftlig web-besvarelser. I alt har 1020 deltagere afgivet fuld besvarelse.

Kilde: Concito.dk
Danskerne er blevet mere venligtsindede over for en grøn omlægning af skatterne. Det viser Concitos årlige klimabarometer.

Helt konkret er antallet af danskere, som går ind for at øge de grønne afgifter, hvis indkomstskatten sænkes, tilsvarende steget fra 41 procent i 2012 til 52 procent i 2013.

"Det kan tyde på, at danskerne bakker op om, at vi skal bruge økonomiske virkemidler i klimapolitikken, og at det er forureneren, der skal betale. Folk synes, det er i orden, at de skal betale mere for at få energi og benzin, hvis de til gengæld får øget disponibel indkomst," siger Michael Minter, chefkonsulent i Concito.

Og det giver god mening, mener Concito.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024