Debat

Kornbek: Ja til åbenhed, nej til pengespild

REPLIK: Liberal Alliance taler mod bedre vidende, når de siger, at atomkraft er nødvendig for verdens fremtidige energiforsyning, skriver formand i VedvarendeEnergi, Bodil Kornbek, som heller ikke støtter partiets forslag om en lukket eksperthøring.

Foto: Pressefoto
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bodil Kornbek
Formand i miljøorganisationen VedvarendeEnergi

Atomkraft er igen kommet i medierne i Danmark: Dels fordi vi lige har passeret 30-årsdagen for Tjernobyl-ulykken, dels fordi Liberal Alliance har foreslået, at danske forskningsmidler skal bruges til forskning i atomkraft baseret på thorium.

Det sidste blev efter LA's ønske diskuteret 11. maj 2016 i Folketinget, hvor LA fik lov til at uddybe behovet for dansk atomkraftforskning, blandt andet med argumentet: ”Det er så ganske klart, at vindmøller og sol altså ikke kan udgøre andet end nogle ganske få procent af den energikilde, som verden har brug for” (Villum Christensen, MF).

Her taler Villum Christensen mod bedre vidende: Sol- og vindkraft er de hurtigst voksende energiformer i verden, og studier fra en lang række lande viser, at vi sagtens kan klare os med vedvarende energi – både til at dække energibehovet til den nuværende levestandard og til at give energi til den milliard mennesker, der mangler basal energi til madlavning, lys m.m.

LA taler mod bedre vidende
Når LA ser bort fra den vedvarende energis veldokumenterede potentialer, kan det selvfølgelig skyldes uvidenhed. Mere sandsynligt er det, at hvis man erkender, at vedvarende energi kan klare verdens energiforsyning, så forsvinder argumentet for at fortsætte med dyrere og farligere energiformer som atomkraft. LA taler dermed mod bedre vidende.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Bag det aktuelle forslag, om at Danmark skal forske i thoriumbaseret atomkraft, er en ide om, at thoriumbaserede atomkraftreaktorer skulle være mere sikre og miljøvenlige end nuværende reaktorer, der bruger uranisotopen U-235. Det er dog en tvivlsom påstand. 

Thoriumbaseret atomkraft drives ikke ved spaltning af thorium, da det ikke udløser energi. Processen kræver, at thorium ved bestråling omdannes til U-233, som kan give energi ved spaltning. Processen giver derfor ligesom anden atomkraft problemer med langlivet, højradioaktivt affald, hvormed risikoen for ulykker og spredning af radioaktivt materiale stadig består. Desuden kan thorium ved omdannelse til U-233 også bruges til atomvåben. Både USA og Indien har gennemført prøvesprængninger med U-233, hhv. i 1960’erne og i 1998.

Mere sandsynligt er det, at hvis man erkender, at vedvarende energi kan klare verdens energiforsyning, så forsvinder argumentet for at fortsætte med dyrere og farligere energiformer som atomkraft.    

Bodil Kornbek
Formand, VedvarendeEnergi

Brug forskningspenge på vedvarende energi
Samlet set er atomkraft baseret på thorium lige så udsigtsløst som anden atomkraft, og hvis der bruges danske energiforskningsmidler hertil, vil det blot gå ud over forskning og udvikling af den danske omstilling til vedvarende energi, som i øvrigt kun bliver dyrere, jo længere tid den udsættes.

LA efterlyser nu en lukket eksperthøring, hvor folketingsmedlemmer i det dulgte skal høre om thoriumbaseret atomkraft. Men hvorfor den lukkethed? Hvorfor ikke fortsætte debatten i fuld åbenhed, så vi alle kan deltage, og alle informationer kan fremlægges i fuld offentlighed?

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024