Kraftværker dæmper stigning i prisen for strøm

OMKOSTNING: Vindenergi gør elproduktionen dyrere. Men prisen holdes nede, fordi kraftværkerne har tilpasset sig udviklingen. Det fortæller Anders Sørensen, som står bag ny rapport fra Rockwool Fonden.

Den danske elproduktion er blevet dyrere af vindmøllernes indtog. Men stigningen i antallet af møller har ikke fået produktionsprisen til at stige.
Den danske elproduktion er blevet dyrere af vindmøllernes indtog. Men stigningen i antallet af møller har ikke fået produktionsprisen til at stige.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Der er en grænse for, hvor lav en elproduktion et stort kraftværk kan have, når det er tændt. Den grænse er der blevet arbejdet med.

Peter Meibom
Analysechef, Dansk Energi

I takt med at vindmøller producerer en større del af den danske strøm, bliver der mindre brug for kraftværker, der producerer strøm ved at fyre med for eksempel kul. Men kraftværkerne skal stadig stå klar til at tage over for vindmøllerne, når vejrguderne ikke er med vindmøllerne. Og det koster.

En ny rapport fra Rockwool Fonden viser dog, at det ikke er blevet dyrere, efterhånden som vindens andel af elproduktionen er vokset. Rapporten har undersøgt perioden 1998-2011 og regnet på, hvad omkostningerne til elproduktion havde været, hvis Danmark ikke havde haft vindmøller.

Tallene viser, at det i 2011 var 14 procent dyrere at lave strøm end i et vindmøllefrit scenarie. Det tal er rimelig konstant over de 13 år, rapporten har undersøgt. Det til trods for at andelen af vindstrøm er steget betragteligt og i dag udgør 40 procent af den danske produktion.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024