Lidegaard: Den grønne støtte skal ned

INTERVIEW: Støtten til den grønne omstilling har været for massiv, og derfor er grøn energi i flere lande i EU ikke økonomisk bæredygtig. Det mener Martin Lidegaard, der ønsker støtten ændret, når de nye mål for 2030 skal på plads i EU-regi i foråret.
Klimaministeren er opsat på at udbygge elnettet mellem de europæiske lande og skabe et fælleseuropæisk elmarked.
Klimaministeren er opsat på at udbygge elnettet mellem de europæiske lande og skabe et fælleseuropæisk elmarked.Foto: Christian Stæhr
Sara Fleckner Vilstrup

Det er min klare intention, at støtten til vedvarende energi skal ned i Danmark. Derfor har vi sat gang i en afgift- og tilskudsanalyse. Det kan være en anledning til, at vi kigger på støtten til landvind allerede i 2015.

Martin Lidegaard (R)
Klima-, energi- og bygningsminister
Fakta
Nord Pool Spot

Nord Pool Spot er en elbørs for Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen.

Nord Pool Spot har to markeder, Elspot og Elbas.

Elspot er et "day ahead"-marked, hvor producenter og leverandører hver formiddag byder ind med, hvor meget el de kan levere, eller hvor meget de vil købe og til hvilken pris. Til middag lukkes der for bud, og Nord Pool Spot udregner herudfra prisen på el time for time den kommende dag.

Elbas er et "intra day"-marked, hvor der løbende gives bud på el. Dette fungerer som en almindelig børs.

De to børser er prismæssigt uafhængige af hinanden.

Nord Pool Spot er ejet af de nordiske TSO'er (transmission system operators) Statnett SF, Svenska Kraftnät, Fingrid Oyj, energinet.dk og de baltiske TSO'er Elering, Litgrid og Augustprieguma tikls (AST).

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) mener, at støtten til grøn omstilling betyder, at vedvarende energi i flere EU-lande ikke er økonomisk bæredygtig.

Derfor ønsker han, at de nye EU-mål for 2030 skal rette op på de problemer, som den nuværende aftale indeholder.

"Det står smerteligt klart, at den måde, man har håndteret støtten til vedvarende energi på, ikke er holdbar. Der er blevet givet for høj støtte i for lang tid. Det har gjort den grønne omstilling i en del europæiske lande alt andet end bæredygtig økonomisk. Det bliver vi nødt til at rette op på," siger Martin Lidegaard.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024