Lilleholt i samråd om energispareordning igen

SAMRÅD: Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, savner stadig svar på, hvad energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil stille op med at løse problemerne med snyd med energispareordningen. Derfor har han indkaldt ministeren i samråd torsdag.

Torsdag er energiminister Lars Chr. Lilleholt kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om energispareordningen. Arkivfoto.
Torsdag er energiminister Lars Chr. Lilleholt kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om energispareordningen. Arkivfoto.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

I februar var energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i samråd om den udskældte energispareordning på grund af mistanke om snyd og svindel med midlerne.

Torsdag skal han til den igen. Socialdemokratiets energi- og klimaordfører, Jens Joel, mener nemlig ikke, at der bliver gjort nok for at lukke hullerne i ordningen. Han beder nu derfor ministeren i et samråd redegøre for, hvad han har gjort for at løse problemerne eller for at forhindre, at problemerne voksede sig større.

DR har i år blandt andet afdækket konkret snyd med indberetning af energibesparelser i forbindelse med hulmursisolering. Det førte til, at ministeren i marts suspenderede energispareordningen for hulmursisolering i tre måneder. Men Jens Joel frygter, at der kan være flere områder, hvor der også svindles.

Dokumentation

Historien opridset
Siden energispareaftalen fra 2006 har el-, gas-, varme- og olieselskaberne indgået frivillige aftaler med energi-, forsynings- og klimaministeren, som skal medvirke til at realisere energibesparelser hos slutbrugere af energi.

Det sker ved, at forbrugere og virksomheder under den såkaldte energispareordning eksempelvis kan få tilskud til tiltag, der reducerer deres energiforbrug, såsom isolering af et hus.

Energiselskaberne har omkostninger forbundet med energispareindsatsen, men får dem dækket over slutbrugernes energiregninger.

I 2015 kostede ordningen omkring 1,6 milliarder kroner. Beløbet er baseret på tilskud til over 100.000 energispareprojekter.

Dansk Energi og De Frie Energiselskaber har blandt andet kritiseret energispareordningen for at være for dyr og for åben over for svindel.

Energistyrelsen udfører årligt en stikprøvekontrol af energispareindsatsen. Den seneste fra december 2015 viste fejl i 37 procent af 150 undersøgte tilskudsprojekter fra 2014.

Rigsrevisionen kigger pt. på energispareordningen, men forventes først at være færdig efter sommerferien.

Energispareaftalen er ændret i november 2009, november 2012 og senest i december 2016. Med den seneste aftale forpligter energiselskaberne sig til et årligt energisparemål på 10,1 PJ i perioden 2016-2020. I energispareaftalen fra 2012 lød forpligtelsen på 12,2 PJ.

Kilder: Altinget, Rigsrevisionen, Ingeniøren, DR og Energistyrelsen.


Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024