Debat

Olie-alarm skal føre til handling

DEBAT: Manglen på olie gør det endnu mere vigtigt, at Danmark i stedet satser på el, skriver Dansk Energi, som har en vision for, hvordan landet i 2050 kan blive CO2-neutralt.
Dansk Energis kommende direktør, Lars Aagaard, vil have et CO2-neutralt Danmark i 2050.
Dansk Energis kommende direktør, Lars Aagaard, vil have et CO2-neutralt Danmark i 2050. Foto: www.danskenergi.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores vision gør Danmark CO2-neutral i 2050 samtidig med, at vi har skabt et samfund, hvor olien er ude af billedet. Power to the People er godt for miljø/klima tillige med samfundsøkonomi og forsyningssikkerhed.

Lars Aagaard
Vicedirektør i Dansk Energi
Af Lars Aagaard
Vicedirektør i Dansk Energi

Dansk Energi lancerede før sommerferien en vision, Power to the People, for et CO2-neutralt Danmark. Splinternye analyser fra Det Internationale Energiagentur (IEA) viser, at Danmark - og resten af verden - har brug for den slags visioner, der kombinerer klimahensyn med forsyningssikkerhed.

IEA har analyseret mange af verdens 800 største oliefelter, dækkende tre fjerdedele af de globale oliereserver. IEA når frem til, at de fleste af de største felter allerede har toppet, og at hastigheden på faldet i olieproduktionen næsten er dobbelt så høj, som man havde beregnet den til for to år siden. Desuden fremgår det, at verden vil blive væsentlig mere afhængig af olien fra OPEC-landene og især dem i Mellemøsten.

El i stedet for olie
Analysen er foruroligende og peger i retning af stærkt stigende oliepriser til skade for samfund, transportsektorer og olieafhængige industrier.

Olien dækker cirka en tredjedel af klodens samlede energiforbrug. Olien er den mest betydningsfulde energikilde, så oliemangel kan få uoverskuelige konsekvenser. Vi bliver derfor nødt til at indstille os på en ny verdensorden med dyr olie. Svarene er øget energieffektivitet og forsyning fra andre energikilder. At satse på el i stedet for olie betyder, at der kan trækkes på mange forskellige former for vedvarende energi, samtidig med at vi effektivt udnytter de fossile brændsler, vi fortsat har brug for de næste årtier.

IEA's udmelding nødvendiggør, at Danmark helt forlader sin afhængighed af olie. Det bliver spændende at se, hvilke bud regeringens Klimakommission får udviklet på den udfordring. Kommissionen er naturligvis velkommen til at lade sig inspirere af Power to the People. Vi har tre hovedbudskaber:

- Vi skal bruge energien effektivt og med omtanke overalt
i samfundet.

- El skal fortrænge olie i transportsektoren, til boligopvarmning og i industrien.
CO2-udledningen fra elproduktionen skal elimineres eller neutraliseres.

- Konkret betyder det bl.a., at de 800.000 huse, der i dag opvarmes med olie og naturgas, skal over på fjernvarme og eldrevne varmepumper. Konkret betyder det også, at vi alle fremover skal køre i elbiler og biler på 2. generations biobrændstoffer, og at industrien skal omstille sig fra olie til el og fjernvarme. 
 

CO2-neutral i 2050
Samtidig skal vi satse på vindkraft, biomasse og andre former for vedvarende energi kombineret med CO2-rensning og deponering på de centrale kraftværker. Følges vores vision, så vil energisektoren i 2050 suge CO2 ud af atmosfæren.

Vores vision gør Danmark CO2-neutral i 2050 samtidig med, at vi har skabt et samfund, hvor olien er ude af billedet. Power to the People er godt for miljø/klima tillige med samfundsøkonomi og forsyningssikkerhed.

Dansk Energi lover at gøre sit til, at missionen kan lykkes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024