Regeringen overvejer at købe sig til 2020-mål

CO2-MÅL: Det kan blive så svært at reducere CO2-udledningen i Danmark, at der må købes kvoter i udlandet for at nå 2020-målene, siger regeringen nu.
Danmark kan måske ikke nå 2020-reduktionsmålene for CO2. En mulig løsning kan blive at købe udledningsrettigheder i udlandet, siger regeringen nu.
Danmark kan måske ikke nå 2020-reduktionsmålene for CO2. En mulig løsning kan blive at købe udledningsrettigheder i udlandet, siger regeringen nu.Foto: Colourbox
Niels Th. Dahl

Vi er snart ved at være vant til at høre, at det er den næste strategi, der giver svaret.

Lars Aagaard
Vicedirektør i Dansk Energi

Danmark kan blive nødt til at købe sig til CO2-reduktioner i udlandet for at nå målsætningen om at reducere CO2-udslippet med 20 pct. i Danmark inden 2020.

Det fremgår af den klimapolitiske redegørelse, klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) netop har fremlagt for Folketinget, og som skal til debat i folketingssalen i næste uge.

"Der er stadig behov for initiativer for at nå målsætningen frem mod 2020. Danmark kan eksempelvis vælge at benytte de fleksible mekanismer (køb af reduktioner i udlandet, red.) som et af de instrumenter, der skal bruges for at opnå de sidste, nødvendige reduktioner i forhold til 2013-2020-målsætningen," skriver ministeren.

Dokumentation

FAKTA:

Danmark er af EU forpligtet til at reducere sit CO2-udslip i den ikke-kvoteregulerede sektor (primært transportsektoren, landbrugssektoren og husholdningerne uden for fjernvarmeområderne) med 20 pct. i forhold til udslippet i 2005. Det svarer til, at Danmark højst må udlede 29,9 mio. ton CO2-ækvivalenter i 2020.

Den seneste fremskrivning fra Energistyrelsen viser, at udslippet i ikke-kvotesektoren ser ud til at lande på 34,9 mio. ton - altså 5 mio. ton over målet. Heri er allerede medregnet effekterne af energiaftalen fra 2008 og transportaftalen og skattereformen fra 2009.

Regeringen har fremlagt en plan for Grøn Vækst i landbruget, der - hvis den bliver vedtaget - vil reducere emissionerne i 2020 med yderligere 0,7 mio. ton i 2020.

Regeringen har endnu ikke fremlagt planer for, hvordan de sidste 4,3 mio. ton CO2 i ikke-kvotesektoren skal fjernes.

Klimaaftalen i EU giver mulighed for, at Danmark i stedet for at reducere CO2-udledningerne hjemme kan købe udledningsrettigheder i udlandet ved hjælp af "fleksible mekanismer" eller  JI-/CDM-kreditter. Det er konkrete klimaprojekter, der reducerer udledningen af drivhusgasser og fremmer bæredygtig udvikling i udlandet, men som betales af Danmark. Den CO2-reduktion, der sker i udlandet, kan så godskrives i det danske CO2-regnskab.
 
EU har givet Danmark mulighed for at anvende JI-/CDM-kreditter svarende til ca. 12 mio. ton CO2 i perioden 2013-2020.


Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024