Regeringen vil annullere CO2-kvoter

KYOTO-MÅL: Ny opgørelse viser, at Danmark mangler at reducere 1 mio. ton CO2 for at opfylde Kyoto-målene. Regeringen åbner op for annullering af CO2-kvoter.
Regeringen overvejer nu for første gang at bruge annullering af CO2-kvoter til at nå Danmarks klimamål.
Regeringen overvejer nu for første gang at bruge annullering af CO2-kvoter til at nå Danmarks klimamål.Foto: Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Alt er strakt til det yderste i regeringens plan, og derfor giver den mindste ændring i forudsætningerne en manko.

Mette Gjerskov (S)
Klimaordfører

Danmark får sværere ved at opfylde Kyoto-aftalens mål for CO2-reduktioner end først antaget, og regeringen vil nu åbne op for nye metoder for at nå reduktionsmålene.

Det fortalte klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) i et samråd i Folketingets Miljøudvalg onsdag morgen.

Energistyrelsens basisfremskrivning af Danmarks CO2-udledning bliver offentliggjort om få dage. Den  vil afsløre, at udledningen af drivhusgasser fra landbruget, affaldsforbrænding og transportsektoren bliver større end hidtil beregnet. Gribes der ikke ind, vil Danmark udlede ca. 1 mio. tons CO2 for meget ud i 2012.

Dokumentation
FAKTA:

Danmark udledte i 1990 69,1 mio. ton CO2.

Kyoto-aftalen fra 1997 forpligtede Danmark til højst at udlede 54,8 mio. ton CO2 om året i gennemsnit i årene 2008-2012. Det svarer til en reduktion på 21 pct.

Ifølge den seneste fremskrivning fra Energistyrelsen vil udledningen i 2008-12 i gennemsnit blive på 68,8 mio. ton om året. Dermed er der en manko på i alt 14 mio. ton CO2.

Ifølge regeringens allokeringsplan, der er blevet godkendt af EU-Kommissionen, skal mankoens første 13 mio. ton lukkes ved, at virksomhederne under kvotesystemet køber kvoter svarende til 5,2 mio. ton, staten køber de såkaldte JI/CDM-kreditter i udlandet svarende til 3,5 mio. ton, mens 4,3 mio. ton skal findes ved andre "statslige tiltag".

Regeringen overvejer at finde de sidste 1 mio. ton ved at bl.a. at undlade at bortauktionere en del af de CO2-kvoter, der skønnes at komme i overskud, fordi de har været reserveret til nye virksomheder eller virksomheder, der er lukket.


Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024