Solcelle-aktører kritiserer overgangsregler

INDGREB: Ny solcellelov fanger en række planlagte projekter i et tomrum, hvor der ikke er mulighed for den støtte, der var planlagt efter. Sådan lyder kritikken fra flere solcelle-aktører.
Den oprindelige solcelleaftale indførte en særlig høj støtte på solceller. Med det nylige indgreb begrænses denne støtte til kun at gælde en begrænset gruppe af projekter.
Den oprindelige solcelleaftale indførte en særlig høj støtte på solceller. Med det nylige indgreb begrænses denne støtte til kun at gælde en begrænset gruppe af projekter.
Michael Hjøllund

I de tilfælde, hvor man sort på hvidt kan præsentere en bindende aftale, bør der være mulighed for at tilmelde projektet under den gamle ordning.

Jan Kristensen
Adm. direktør Green Force Company A/S
Fakta
Sagen kort
Inden solcelleloven blev vedtaget i december, kendte Klima- og Energiministeriet og minister Martin Lidegaard (R) til et "hul" i solcelleloven. Hullet gav mulighed for at koble solcelleanlæg sammen og dermed omgå lovens begrænsninger.

Regeringen fik lukket for muligheden d. 20. marts. Siden har det vist sig, at det også er muligt at lave meget store anlæg på tage af erhvervsbygninger og landejendomme.

Partierne bag energiforliget har nu sat et loft på 20 MW solceller om året, der kan få den forhøjede solcelle-støtte. Det skal holde udbygningen af solceller under loftet på 800 MW i 2020.

Samtidig bliver det kun private husejere, lejeboliger og fællesanlæg, der kan få støtten.

Den lovændring, der skal bremse den eksplosive udbygning af statsstøttede solceller, risikerer at koste en række kunder og leverandører dyrt. Sådan lyder kritikken fra en række aktører på solcelleområdet, efter partierne bag den nye aftale har besluttet, at den forhøjede solcellestøtte kun skal gælde for projekter, der allerede er officielt anmeldt.

"Vi er i en penibel situation, når vi står med varer til flere millioner kroner, som er solgt, men hvor der nu er tvivl om, hvorvidt de kan tilsluttes under den gamle ordning," siger Jan Kristensen, adm. direktør i Green Force Company A/S, der lever af at sælge solcelleløsninger i Danmark.

Problemet for solcelle-aktørerne er, at der udover en bindende aftale mellem kunde og leverandør også skal være indgivet en anmeldelse af projektet til enten kommunen eller en netvirksomhed. Ellers risikerer projektet at måtte nøjes med en lavere støtte end planlagt.

I en række tilfælde er der dog indgået bindende aftaler, selvom solcelle-projekterne endnu ikke er anmeldt. Det forklarer Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ, der repræsenterer cirka 2800 tekniske installationsvirksomheder i Danmark.

Dokumentation

Det står der i aftalen:

"Der etableres en overgangsordning for anlæg købt i tillid til afregningssatserne i L 199 som
er fremsat efter samme principper som den overgangsordning for solcelleanlæg på jorden, der
er vedtaget som ændringsforslag til L 199:

Ordningen indebærer, at ejeren har indgået bindende og ubetinget aftale om køb af
solcelleanlægget senest d 10. juni 2013, og mindst en af følgende handlinger er foretaget
senest d. 10. juni 2013:

1. Kommunalbestyrelsen har modtaget ansøgning efter lov om planlægning
2. Kommunalbestyrelsen har modtaget ansøgning om byggetilladelse
3. Netvirksomhederne har modtaget anmeldelse af anlægget
4. Netvirksomhederne har modtaget anmodning om nettilslutning

Kilde: Klima-, energi- og bygningsministeriet


Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024