Storbritannien: Klimaforandringer er også sikkerhedspolitik

INTERVIEW: Kampen for klimaet er ikke mindst en kamp for en mere sikker og stabil verden. Det er budskabet fra Neil Morisetti, Storbritanniens udenrigsministers specielle udsending på klimaspørgsmål, der har besøgt Danmark.
Før han blev udpeget til diplomat, tjente Neil Morisetti mange år i den britiske flåde.
Før han blev udpeget til diplomat, tjente Neil Morisetti mange år i den britiske flåde. Foto: British Embassy Copenhagen
Michael Hjøllund

Vi kan bruge det sikkerhedspolitiske perspektiv til at presse på for mere handling og større globale forpligtigelser i eksempelvis FN.

Neil Morisetti
Storbritanniens specielle udsending på klimaspørgsmål
Storbritannien og Danmark er på mange områder meningsfæller i klimakampen, men danskerne kan lære noget af briterne, når det kommer til at forstå de sikkerhedsmæssige problemer, som klimaforandringerne kan medføre. Også selvom de i første omgang rammer lande langt fra Europa.

Det mener Neil Morisetti, Storbritanniens udenrigsminister William Hagues specielle repræsentant på klimaspørgsmål, som Altinget.dk talte med, da diplomaten besøgte Danmark. Han beskriver klimaforandringerne som en "threat multiplier", der kan gå hårdt ud over de områder i verden, der i forvejen er mest skrøbelige.

"Klimaforandringer rammer især de dele af verden, der i dag kæmper med fødevaremangel, dårlig sundhed og demografiske udfordringer. Det er lande rundt om ækvator, der tidligere har været ramt af konflikter, og som jeg tror har flere konflikter foran sig," siger han.

Hvorfor skal vi i Europa bekymre os om, at klimaforandringerne rammer den tredje verden?

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024