Vestjyder betaler elregning for fællesskabet

CASE: De mange vindmøller i Vestjylland producerer ofte mere strøm, end elkunderne i området har brug for. Når strømmen skal sendes videre til en anden region, ender de lokale beboere med en millionregning.

Som reglerne er i dag, betaler borgere i områder med mange vindmøller til ledninger, som fører strøm ud af deres område.
Som reglerne er i dag, betaler borgere i områder med mange vindmøller til ledninger, som fører strøm ud af deres område.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Der blæser en vældig vind ude fra vest. Derfor står der mange landvindmøller i Vestjylland, og det er de glade for i NOE, som er et elforsyningsselskab beliggende i Holstebro. Men det er ikke en ren solstrålehistorie.

Der er omkostninger forbundet med at have vindmøller, og fordi de som en del af den grønne omstilling kommer os alle til gavn, får elselskaberne dækket udgifterne til at etablere ledningsnet i forbindelse med vindmøllerne. De penge bliver hentet over PSO-afgiften. Men når det kommer til driftsudgifterne af disse ledningsnet, hæfter elselskaberne selv.

Når vindmøllernes produktion overstiger det lokale forbrug, ledes den overskydende strøm videre til andre områder gennem såkaldte opsamlingsnet. Det er udgifterne til disse net, elselskaberne er utilfredse med.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024