EL: Rettigheder skal holde kommuner i snor

INTERVIEW: Enhedslisten bringer igen den tidligere socialdemokratiske idé om velfærdsrettigheder i spil op til finanslovsforhandlingerne. Kampen mod kommunale besparelser er en topprioritet.
Enhedslisten har endnu ikke lagt sig fast på sine endelige krav til finanslovsforhandlingerne. Men der er blæst til kamp for den kommunale velfærd.
Enhedslisten har endnu ikke lagt sig fast på sine endelige krav til finanslovsforhandlingerne. Men der er blæst til kamp for den kommunale velfærd.Foto: ft.dk
Kim Rosenkilde

Hvis finansministeren får alt for nervøse trækninger, kan man jo nøjes med at fritage overskridelser af servicerammen inden for en vis procentdel fra sanktioner.

Frank Aaen (EL)
Finansordfører
Med et efterår i kommunalvalgets tegn kommer finanslovsforhandlingerne formentlig til at handle endnu mere om de kommunale velfærdsområder end ellers. Hos Enhedslisten er der i hvert fald lagt i kakkelovnen til en ophedet debat om både de konkrete velfærdsområder og kommunernes økonomiske rammevilkår.
Allerede nu er et fleksibelt fyringsstop i kommuner og regioner sat på dagsordenen. Herudover kan der blive tale om at binde kommunerne op på konkrete servicemål.

"En mulighed er at lave nogle rettigheder på linje med det, vi har forsøgt at få igennem med minimumsnormering i daginstitutionerne. Altså at opstille nogle velfærdsmål, som så vil udløse et ekstra bloktilskud til kommunerne," siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, der dog ikke vil bekræfte, om det bliver et konkret krav til regeringen under finanslovsforhandlingerne.

Han indrømmer, at det endnu ikke er blevet den store succes med de 500 millioner kroner, der blev afsat til daginstitutionerne med finansloven for 2012.

Ifølge opgørelser fra både BUPL, KL og Økonomi- og Indenrigsministeriet er en betydelig del af pengene endt alle mulige andre steder på de kommunale budgetter end som de ekstra pædagoglønninger, Enhedslisten ellers havde i tankerne.

Dokumentation

FYRINGSSTOP: Et krav til finanslovsforhandlinger bliver præsenteret i forbindelse med Enhedslisten sommergruppemøde fredag. Et fyringsstop af velfærdsmedarbejdere betyder, at eksempelvis kommunerne gerne må flytte ressourcer fra børneområdet til ældreområdet, hvis sammensætningen af kommunens borgere ændrer sig.

Samtidig skal kommuner med faldende indbyggertal have lov til at reducere antallet af ansatte og kommuner med et stigende indbyggertal den anden vej rundt.

SOCIAL DUMPING: Socialdemokraterne gentog på partiets sommergruppemøde regeringens ambition om at begrænse social dumping.
Det skal blandt andet ske ved at lægge pres på kommunerne for at benytte arbejdsmarkedsklausuler, der sikrer, at arbejdet udføres på samme vilkår, som danske overenkomster foreskriver, ved kommunale anlægsopgaver.

Regeringen afviser at gøre det til et krav gennem lovgivning. Enhedslisten ønsker lovgining på området, som også kan sikrer, at kommunerne fører kontrol med, at klausulerne reelt overholdes.

Enhedslisten afholder sommergruppemøde fredag den 23. august.

Regeringen præsenterer sit udspil til det kommmende års finanslov tirsdag den 27. august. 


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024