Borgmestre accepterer statslig asyltvang

FLYGTNINGE: Det er nødvendigt med en stærk statslig styring for at sikre indkvartering af flygtninge og asylansøgere. Det anerkender borgmestre fra kommuner, der den seneste uge er blevet pålagt at huse nye asyl- og udrejsecentre.

Fredag den 29. januar fik Nyborg Kommune den første henvendelse om, at Udlændingestyrelsen ønskede at oprette et asylcenter på den tidligere institution Strandvænget. Onsdag den 9. december ankom de første asylansøgere til stedet.
Fredag den 29. januar fik Nyborg Kommune den første henvendelse om, at Udlændingestyrelsen ønskede at oprette et asylcenter på den tidligere institution Strandvænget. Onsdag den 9. december ankom de første asylansøgere til stedet.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Kim Rosenkilde

Når der kommer 1.000 flygtninge om ugen, så skal der jo findes nogle løsninger.

Steen Christiansen (S)
Borgmester i Albertslund Kommune

Onsdag ankom de første 59 asylansøgere under solid mediebevågenhed til det nyoprettede asylcenter på Strandvænget i Nyborg.

Strandvænget har tidligere fundet vej til medierne som en skandaleombrust institution for udviklingshæmmede.

Men denne gang skyldes opmærksomheden, at stedet er første eksempel på, at staten benytter sin nyerhvervede mulighed for at tilsidesætte lokale bindinger igennem plan- og byggeloven for at sikre flygtninge og asylansøgere tag over hovedet.

Dokumentation

Ny statslige beføjelser på asylområdet

Midt i november indgik regeringen, Socialdemokraterne og de øvrige partier i blå blok en delaftale med 13 stramninger på asylområdet. Det førte til hastebehandlingen af den såkaldte L62, som blev vedtaget en uge senere.

Med lovforslaget gives myndighederne en række nye redskaber, der skal styrke mulighederne for at håndtere en stigning i antallet af flygtninge og migranter, som indrejser og opholder sig i Danmark, og sikre opretholdelsen af ro og orden.

Ændringen i Udlændingeloven skaber blandt andet mulighed for at fravige planlovgivningen mv. i særlige tilfælde i forhold til asylindkvartering og tilbageholdelsesfaciliteter, til uden ejerens samtykke at gøre brug af offentlig ejendom til asylindkvartering eller tilbageholdelsesfaciliteter og for at kunne pålægge kommunerne operatøransvar for asylcentre. 

Tirsdag den 8. december præsenterede regeringen en som led i udmøntningen af asylpakken beslutningen om at oprette fire nye teltlejre til flygtninge og et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere og udviste udlændinge.

De nye teltlejre oprettes i Herning, Næstved og Haderslev Kommune. Mens det nye udrejsecenter etableres i det nedlagte åbne fængsel Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune.

I Hørsholm Kommune udvides udrejsecenter Sjælsmark til at kunne rumme 600-700 afviste asylansøgere.

Kilde: Ministeriet for Udlændinge, Integration og Bolig


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024