Debat

Danske Beredskaber: Privatisering kan blive dyr for sikkerheden

DEBAT: Privatisering af byggesagsbehandlingen vil blive dyr for sikkerheden, hvis ikke der stadig trækkes på sagkundskaben fra Danske Beredskaber, skriver beredskabsdirektør Flemming Nygaard-Jørgensen.

I forbindelse med privatisringseksperimentet opfordrer Flemming 
Nygaard-Jørgensen bygningsminister Hans Christian Schmidt til at 
opretholde en dialog med Danske Beredskaber. Dette for at sikre en bred 
faglighed og en forstsat sammenhæng mellem det forebyggende regelsæt og 
det operative beredskab.<br>
I forbindelse med privatisringseksperimentet opfordrer Flemming Nygaard-Jørgensen bygningsminister Hans Christian Schmidt til at opretholde en dialog med Danske Beredskaber. Dette for at sikre en bred faglighed og en forstsat sammenhæng mellem det forebyggende regelsæt og det operative beredskab.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Nygaard-Jørgensen
Beredskabsdirektør i Danske Beredskaber

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Med et nyt vækstudspil vil bygningsminister Hans Chr. Schmidt (V) privatisere byggesagsbehandlingen, så det bliver private virksomheder, der skal indestå for, at et byggeri opfylder alle tekniske og juridiske krav, og dermed også brandkrav.

Det er vi ikke trygge ved hos de danske brandvæsner og beredskaber, samlet i foreningen Danske Beredskaber. Ambitionen om forenklet sagsbehandling er god nok, men der er klare ulemper og store farer ved certificeringsordningen.

Ulemperne
Ordningen vil for det første ikke sikre mere ensartet sagsbehandling i forhold til brandkrav, for virksomhederne vil jo ikke videreformidle den viden, de får. De vil opfatte viden om best practice som et forretnings- og konkurrenceparameter, og derfor ikke dele det med andre.

Vi har i redningsberedskaberne altid understøttet den lokale byggemyndighed, når der har været tvivl om de brandtekniske løsninger. Hvis området privatiseres, og der ikke længere er den mulighed for os, så frygter jeg, at der forsvinder stor viden og erfaring om brandsikring.

Flemming Nygaard-Jørgensen
Beredskabsdirektør i Danske Beredskaber

Det giver derfor ikke mere ensartet sagsbehandling, og det betyder for det andet og nok så væsentligt, at samfundsmæssig vigtig viden ikke bliver delt på samme måde, som vi kender det fra i dag.

Det lokale beredskabs konkrete kendskab til byggerierne vil blive forringet, og dermed bliver en eventuel indsats sværere at håndtere.

Med privatisering forsvinder viden og erfaring
Gode brandtekniske løsninger beror på opdateret viden. Vi har i redningsberedskaberne altid understøttet den lokale byggemyndighed, når der har været tvivl om de brandtekniske løsninger. Hvis området privatiseres, og der ikke længere er den mulighed for os, så frygter jeg, at der forsvinder stor viden og erfaring om brandsikring.

Og det kan enhver sige sig selv, hvad risikoen kan være ved.

Der lægges op til, at brandsikkerheden kastes ud i et eksperiment, hvor det er meget usikkert, om det løser problemet omkring uensartet sagsbehandling, men med en vis sandsynlighed skaber ringere sikkerhed.

Det ved vi, fordi vi nyligt har oplevet en implementering af netop en certificeringsordning for en af de mest enkle konstruktioner man kan tænke sig - nemlig et telt - og her er erfaringerne ikke entydigt gode. Faktisk har vi oplevet tilfælde med fejl, og andre tilfælde med decideret fusk med certifikater. Der bliver rent ud sagt sjusket med brandsikkerheden.

Og bare en enkelt fejl kan blive fatal.

Danske beredskaber sikrer faglighed
Hvis privatiseringseksperimentet for byggesager skal lykkes, er det vigtigt, at ministeren involverer sagkundskaben hos Danske Beredskaber for at sikre, at der kommer en tilstrækkelig faglighed ind i projektet, og ikke mindst for at sikre fortsat sammenhæng mellem det forebyggende regelsæt og det operative beredskab.

Det kan for eksempel være gennem krav om, at den akkrediterede virksomhed udfærdiger en brandplan, der skal gøres tilgængelig for redningsberedskabet via en sikret webplatform.

Dette vil give redningsberedskabet mulighed for at kigge med på, hvad der bygges, hvordan bygningerne indrettes og tænkes sikret, og dermed en større mulighed for at tilpasse ressourcerne i forhold til de risici, der er for området.

For der er vel ingen, der er interesseret i at skabe ringere muligheder for at gribe effektivt ind, hvis uheldet er ude?

Jeg håber derfor som minimum, at der hos ministeren er forståelse for, at man skal opretholde dialogen med os, der har specialviden på området, og som gerne skulle kunne agere effektivt, hvis noget sker.

Ellers kan privatiseringen bliver meget dyr for sikkerheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024