Debat

Alle har ret til en bolig

DEBAT: Hvis antallet af udsættelser skal reduceres, må der ses på de dybereliggende årsager såsom fattigdomsydelser og dyre boliger. Det skriver Lars Dohn, kommunalordfører for Enhedslisten.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Afskaffelsen af fattigdomsydelserne i samspil med nogle lejelovsændringer har gjort, at kurven nu er knækket, og ved seneste opgørelse var antallet af udsættelser faldet med 17 procent.

Lars Dohn
MF og kommunalordfører for EL
Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Af Lars Dohn
Med af Folketinget og kommunalordfører for Enhedslisten

Antallet af lejere, der blev sat ud af deres bolig på grund af huslejerestance, steg kraftigt under VK-regeringen. Ikke underligt med den fattigdomsskabende politik, der blev ført i den regerings tid.

Med regeringsskiftet skete der noget afgørende nyt på dette felt. Afskaffelsen af fattigdomsydelserne i samspil med nogle lejelovsændringer har gjort, at kurven nu er knækket, og ved seneste opgørelse var antallet af udsættelser faldet med 17 procent.

Fald i lejeudsættelser
Under forhandlingerne om udligningsreformen indgik regeringen og Enhedslisten den såkaldte Robin Hood-aftale. Heri indgik, at Enhedslisten og regeringen i forbindelse med finansloven for 2013 skulle lave lovgivning til imødegåelse af udsættelser.

Dette har nu resulteret i, at kommunerne får adgang til at betale lejeres husleje i en kortere periode. Det kan være som lån eller som støtte. Til gengæld må lejeren, hvis kommunen forlanger det, indgå i en administrationsaftale med fokus på den fremtidige huslejebetaling.

Desuden skal boligorganisationerne, når der er tale om restancer fra anviste lejere, med det samme meddele kommunen, at der er problemer i farvandet. Desuden skal kommunen afholde en vejledningssamtale med lejeren.

De to tiltag vil uden tvivl medføre et yderligere fald i antallet af udsættelser. Socialforskningsinstituttet kommer inden længe med en ny rapport om udsættelser. Når den foreligger, har regeringen og Enhedslisten aftalt, at der skal ske en opfølgning på rapporten.

Fattigdomsydelser og højlejeboliger
Skal vi have nedbragt det store antal udsættelser, må der ses på de dybereliggende årsager til udsættelserne. Her ved vi, at de resterende fattigdomsydelser som for eksempel ungeydelsen er medvirkende til at skabe huslejerestancer.

En anden årsag er manglen på betalelige boliger, hvor boligmarkedet er præget af, at de lejeboliger, der er til rådighed, ofte er højlejeboliger, hvor lejen alene gør, at disse boliger ikke er til rådighed for folk med lave indtægter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Dohn

Fhv. MF (EL), fhv. næstformand, LLO
lærer (1974)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024