Debat

Elsebeth Gerner Nielsen: Sådan kan embedsværket gøre op med en usund arbejdskultur i byrådene

Kommunalpolitikeres hverdag er præget af en rå, grænseoverskridende offentlig debat og en usund arbejdskultur. Her er nogle gode råd til, hvordan embedsværket kan hjælpe en bedre kultur på vej, skriver Elsebeth Gerner Nielsen.

Forny den demokratiske samtale. Find nye formater, og afsæt penge til at afprøve dem, skriver Elsebeth Gerner Nielsen, der er tidligere kulturminister. 
Forny den demokratiske samtale. Find nye formater, og afsæt penge til at afprøve dem, skriver Elsebeth Gerner Nielsen, der er tidligere kulturminister. Foto: Privat foto.
Elsebeth Gerner Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg i sin tid gik ind i politik, var det med henblik på at forandre verden. I hvert fald samfundet. Jeg var tændt af en hellig ild. Brændte for at skabe et mere retfærdigt og bæredygtigt samfund.

Jeg nævner det, fordi jeg aldrig er stødt ind i en politiker, som ikke har det på den måde. Som virkelig vil noget med sit mandat. Som brænder. 

Chikane og trusler

Meget tidligt i KL´s vejledning til kommunalpolitikerne om det politiske arbejde kan man læse:

”Som kommunalbestyrelsesmedlem må du stå på mål for dine politiske holdninger og valg.

Det er faktisk svært at forstå, at så mange vælger at blive politikere.

Elisabeth Gerner Nielsen
Strategisk rådgiver og forhenværende kulturminister
Derfor kan du være mere udsat end andre for at møde en tone i den offentlige debat, som er rå og måske grænseoverskridende. Det må man som politiker i et vist omfang tåle.”

Tak for kaffe!

Det er faktisk svært at forstå, at så mange vælger at blive politikere. Omkring hvert 3. byrådsmedlem oplever chikane og trusler. Hertil kommer store arbejdsmængder, og at byrådsarbejdet som oftest skal kombineres med andet arbejde.

En række undersøgelser dokumenterer, at mange politikere ikke trives; at de ikke synes, at samarbejdet i byrådet eller i deres egen gruppe er godt. En undersøgelse foretaget af Altinget viste desuden, at fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stresset.

Ti gode råd

I den forbindelse er her nogle ideer til, hvad der eventuelt kan gøres for at få en bedre kultur og et bedre fællesskab i byrådene:

1) Arbejd med menneskesynet. Vær omhyggelig med hinanden. K.E. Løgstrup siger det således:

"Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd."

Sørg for med jævne mellemrum at have en drøftelse i byrådet om menneskesyn. Om hvordan man vil omgås hinanden og andre, også embedsværk og politikere imellem. Og lav som minimum et kodeks/en konduite for god opførsel, når en ny byrådsperiode starter.

Det afgørende er at sikre, at man kan være uenige på en ordentlig måde.

”Uenighed er ikke det samme som, at vi ikke kan lide hinanden”, siger Pernille Beckmann, borgmester Greve Kommune.  

2) Uddan politikerne til at blive ledere. Forvaltningen bør tage en drøftelse med de politiske ledere om, hvordan de vil være ledere. Udvalgsformænd og borgmester kan med fordel lave et personligt ledelsesgrundlag.

Hverdagens trivialiteter

3) Sørg for, at den enkelte politiker føler sig anerkendt og mødt. Arne Boelt, tidligere borgmester i Hjørring, gør opmærksom på vigtigheden af som borgmester at dele æren med alle andre i byrådet.

Kommunalpolitik kommer meget nemt til at handle om hverdagens trivialiteter.

Elisabeth Gerner Nielsen
Strategisk rådgiver og forhenværende kulturminister
For eksempel orientere både tilhængere og modstandere, inden en stor nyhed går ud.

4) Støt politikerne i at udfolde deres fulde potentiale. Når en kommune for eksempel skal have noget igennem landspolitisk, så involver byrådspolitikerne fra alle partier i at arbejde på Christiansborg.

Lær dem public affairs, så de bidrager til at positionere kommunen.  

5) Kommunalpolitik kommer meget nemt til at handle om hverdagens trivialiteter. I Kolding har man for eksempel haft en diskussion om, hvorvidt borgere, som får hjemmehjælp, selv skal betale for klude og rengøringsmidler. Tænk sig, hvis det var muligt i hver byrådsperiode at udvikle ét stort visionært projekt, som alle i byrådet er stolte af. Noget, hvor man kommer så højt op i helikopteren, at man kan se skoven for træer. At man som byrådspolitiker får lyst til at sige vi, ikke jeg.

Læs også

Forny den demokratiske samtale

6) Husk hjertet. Politikere er blevet politikere, fordi de har noget på hjerte. Understøt, at det er muligt at arbejde med udgangspunkt i hjertet; i det der opildner. Kunne man forestille sig, at ord som skønhed, sårbar, vidunderlig, dejlig, poetisk og at elske blev legitime at bruge i en politisk sammenhæng? Også i sagsfremstillinger?

Mennesket er både hjerne og hjerte. Men embedsværket kan nok bedst lide den rationelle del?

7) Byg fællesskaber. Sørg for, at ingen føler sig alene i byrådssalen. Ræk ud. Involvér. Gør i det hele taget noget ud af det sociale. Måske starter kommunens kamp for bedre trivsel og mindre ensomhed i byrådssalen?

8) Bring borgerne tæt på, så politikerne oplever dem live; oplever deres glæde og tilfredshed. Og det modsatte. Skab alternative dialogfora mellem byråd og borgere, end den de sociale medier giver mulighed for. Hjælp politikerne med at holde fri fra SoMe. Mød borgerne på fodboldbanen eller biblioteket.

9) Forny den demokratiske samtale. Find nye formater, og afsæt penge til at afprøve dem. Et eksempel er de frie skolers frirumsdebatter eller Özlem Cekics arbejde med Dialogkaffe.

10) Start alle møder med at synge. Når man først har sunget sammen, er der grænser for, hvor dårligt man kan tale til hinanden efterfølgende. Sådan siger Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester København. Også i Herning byråd synger man, fortæller borgmester Dorte West. Det giver fællesskab og samhørighed.

Indlægget er en sammenskrivning af en tale i Komponents Advisory Board. Komponent er Kommunernes Udviklingscenter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elsebeth Gerner Nielsen

Formand, oplysningsforbundet Fora, fhv. kulturminister og MF (R)
cand.rer.soc. (SDU 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024