Debat

Forum for Bæredygtige Indkøb: Produkter skal have længere levetid

Det er absolut nødvendigt, at vi bevæger os over mod en cirkulær økonomi, hvor produkter og materialer holdes i kredsløb på samme kvalitetsniveau, så længe som muligt, skriver formand og næstformand for Miljøministeriets Forum for Bæredygtige Indkøb. 

Arbejdsgruppen i Forum for Bæredygtige Indkøb har netop nu fokus på møbelbranchen, hvor målet er at fremme markedet for genanvendte møbelmaterialer og inspirere andre brancher til at udvikle cirkulære forretningsmodeller.
Arbejdsgruppen i Forum for Bæredygtige Indkøb har netop nu fokus på møbelbranchen, hvor målet er at fremme markedet for genanvendte møbelmaterialer og inspirere andre brancher til at udvikle cirkulære forretningsmodeller.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Jakob Lamm Zeuthen
Rikke Dreyer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som henholdsvis formand og næstformand for Miljøministeriets Forum for Bæredygtige Indkøb oplever vi, at kommuner og regioner yder et stort stykke arbejde med at få flere grønne krav ind i de offentlige udbud.

Det gælder ikke mindst medlemmerne af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (Pogi), hvor man udvikler fælles grønne indkøbsmål, som man forpligter sig til at bruge i praksis.

Vi ved også, at grønne indkøbspolitikker ikke gør det alene. Indkøberne skal have ledelsesmæssig opbakning og ressourcer, så de kan omsætte de gode hensigter til konkret handling, hvor det er den langsigtede økonomiske gevinst og ikke anskaffelsesprisen alene, der er udslagsgivende.

Temadebat

Hvordan kan kommunerne sætte turbo på de grønne indkøb?

Altinget Kommunal giver i en ny temadebat ordet til partier, kommuner, eksperter og grønne aktører, som vil give deres bud på, hvordan det offentlige kan sætte turbo på de grønne indkøb.

Er regeringens planer realistiske - og er de ambitiøse nok? Hvilke indkøb gemmer det største potentiale, og kan principper om lavest mulige priser forenes med ambitionerne?

Hvordan undgår man, at øvelsen ender som en stor omgang ‘greenwash’, hvor tallene i regnearket er grønne, uden at resultaterne i praksis følger med?

Og er EU’s udbudsregler overhovedet forenelige med ønsket om at tænke bæredygtighed og offentlige indkøb sammen?

Panelet består af:

  • Jimmy Holst Rydahl, direktør i Fortem
  • Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), udvalgsformand Kommunernes Landsforening (KL)
  • Kathrine Olldag (R), kommunalordfører
  • Tom Heron, direktør for Miljø, Energi og Vand i Niras
  • Katarina Ammitzbøll (K), kommunalordfører
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA
  • Tobias Johan Sørensen, klimaanalytiker i Concito
  • Jesper Langkjær, formand for IKA - foreningen af offentlige indkøbere
  • Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv
  • Claus Ekman, direktør for Rådet for Grøn Omstilling
  • Signe Lynggaard Madsen, administrerende direktør i SKI
  • Rikke Dreyer og Jakob Lamm Zeuthen, formand og næstformand i Forum for Bæredygtige Indkøb

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til [email protected].

Produkternes levetid skal forlænges
Der er også et behov for et opgør med det lineære forbrug, der betyder, at vi i Danmark tærer på ressourcerne i en sådan grad, at vi ville have behov for mere end fire jordkloder, hvis alle i verden fulgte samme forbrugsmønster som i Danmark.

Derfor er det bydende nødvendigt, at vi bevæger os over mod en cirkulær økonomi, hvor produkter og materialer holdes i kredsløb på samme kvalitetsniveau, så længe som muligt.

Vi skal vælge produkter med lang levetid. Produkter af god kvalitet, der kan repareres, hvor reservedele kan udskiftes og eventuelle batterier fornyes. Og produkter, der kan skilles ad, så materialerne kan genanvendes. Markedet skal flyttes, så der for eksempel ikke længere produceres vaskemaskiner, der bryder sammen efter et par år.

Det kræver et nyt mindset, hvor vi har blik for den langsigtede investering, og hvor vi flytter fokus fra lav anskaffelsespris til lave totalomkostninger.

Forudsætningen for cirkulære indkøb er, at der opbygges nye værdikædesamarbejder og logistiksystemer til at håndtere produkt- og materialestrømme.  

Rikke Dreyer og Jakob Lamm Zeuthen
Hhv. formand og næstformand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Det kræver også nye forretningsmodeller, hvor kodeordene er leasing, take-back-ordninger, som for eksempel pantsystemet og reparationer af produkter i stedet for ny-salg.

Møbelbranchen er et godt eksempel
Møbelbranchen er en af de brancher som for alvor er ved at få øjnene op for gevinsterne ved cirkulær økonomi. Nogle leverandører bruger genanvendte materialer i produktionen, reparerer og gensælger samt afprøver andre cirkulære forretningsmodeller. Også andre brancher følger trop.

EU-Kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi under Green Deal er lige på trapperne. Den forventes at sætte yderligere skub på omstillingen til den cirkulære økonomi med fokus på levetidsforlængelse og skærpede krav til miljørigtigt design (ecodesign).

Handlingsplanen kommer blandt andet til at gælde for tekstiler og på sigt muligvis også møbler. Cirkulær økonomi bliver en game changer i al forretningsudvikling og i forbruget, især fordi cirkulær økonomi er beregnet til at kunne nedbringe tæt på 50 procent af den klimabelastning, som vores nuværende levevis er årsag til.

Forudsætter værdi- og logistiksystemer
Forum for Bæredygtige Indkøb blev i oktober 2010 nedsat som et initiativ under Miljøministeriet. Vi arbejder for at fremme ansvarlige indkøb af varer og tjenesteydelser blandt professionelle indkøbere i både offentlige og private virksomheder.

Det gør vi ved at samle, dele og formidle viden og erfaringer om, hvordan grønt indkøb styrkes og skaber reelle og konkrete effekter til gavn for den grønne omstilling – samt ved at tilbyde og opbygge netværk og kompetencer hos indkøbere og leverandører.

Leverandørerne er generelt hurtige til at omstille sig i den retning markedet kræver. Men en omstilling til den cirkulære økonomi er udover det sædvanlige.

Rikke Dreyer og Jakob Lamm Zeuthen
Hhv. formand og næstformand for Forum for Bæredygtige Indkøb

Forudsætningen for cirkulære indkøb er, at der opbygges nye værdikædesamarbejder og logistiksystemer til at håndtere produkt- og materialestrømme.

For at gøre det konkret ser vi med vores nye arbejdsgruppe her i foråret på netop møbelbranchen, hvor mange aktører har erfaringer at bringe i spil. Resultatet af arbejdet skal blandt andet være med til at fremme markedet for genanvendte møbelmaterialer og inspirere andre brancher til at udvikle cirkulære forretningsmodeller.

Omstilling udover det sædvanelige
Vi oplever, at leverandørerne generelt er hurtige til at omstille sig i den retning markedet kræver. Men en omstilling til den cirkulære økonomi er udover det sædvanlige.

Det kræver tid og investeringer og en fælles forståelse for barrierer og muligheder, så de rette udbudskrav kan blive formuleret og sikre, at indkøbet får cirkulær succes til gavn for leverandørerne, indkøbet og miljøet.

I mødet mellem indkøbere og leverandører opstår nye samarbejdsmuligheder. Netop dette møde har Forum for Bæredygtige Indkøb succes med at facilitere.

De senere år har vi samlet mere end 200 leverandører og indkøbere i arbejdsgrupper med så forskellige temaer som plastemballage og engangsplastprodukter, bæredygtigt IT og træ og papir. Sammen har de skabt overblik og leveret konkrete bud på løsninger, som er samlet i værktøjer, der kvit og frit kan hentes på Forums hjemmeside.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024