Kommuner overlader budgettering til staten

ØKONOMI: Finanskrisen har fået alle kommuner til at budgettere med statsgaranterede udskrivningsgrundlag, skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en ny analyse.
Kasper Frandsen
Fakta

Kommuner med selvbudgettering:

2010
Vallensbæk, Odsherred, Middelfart, Frederiksberg, Gentofte og Halsnæs.

2011
København, Frederiksberg, Gentofte, Vallensbæk, Middelfart, Syddjurs, Århus, Favrskov.

2012
Gentofte

2013
Ingen


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

2013 er året, hvor alle kommuner for første gang har valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

Det viser en analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

"Frem til finanskrisen var det generelle billede, at mere end halvdelen af kommunerne valgte selvbudgettering. Men finanskrisen har betydet, at kommunerne har søgt over mod den økonomiske sikkerhed, der ligger i at vælge det statsgaranterede udskrivningsgrundlag," skriver ministeriet i sin analyse.

Siden 1996 har det været muligt for kommunerne at budgettere med et statsgaranteret udskrivningsgrundlag, som giver sikkerhed for den enkelte kommunes indtægter. Omvendt kan kommunerne også vælge at budgettere ud fra deres eget skøn for udskrivningsgrundlaget.

Hvis det faktiske udskrivningsgrundlag udvikler sig gunstigt, har kommunen mulighed for at høste overskuddet. Men det giver også risiko for et tab, hvis udviklingen går dårligere.

Kraftigt fald efter krise
Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet tyder det på, at kommunernes valg af budgetteringsform følger konjunkturerne - dog med lidt forsinkelse.

"Når konjunkturerne går op, er der en tendens til, at en større andel af kommunerne et par år efter vælger selvbudgettering. Og det omvendte ses, når konjunkturerne går ned. Det mest markante eksempel er som nævnt udviklingen efter finanskrisen, hvor meget få kommuner har valgt selvbudgettering," skriver ministeriet.

I 2007 selvbudgetterede mere end 90 pct. af kommunerne, hvilket er den højeste andel nogensinde. Men da finanskrisen slog igennem, var der kun ganske få kommuner, der satsede på selvbudgettering, og for 2013 var der som nævnt ingen, der valgte selvbudgettering.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024