Debat

Kommunerne skal tage ejerskab på energiomstilling

DEBAT: Kommunerne må tage stilling til, hvordan man bedst sikrer omstillingen til vedvarende energi. Den manglende planlægning efterlader yderområdernes boligejere i vildrede, skriver Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.
Foto: Dansk Byggeri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen
Direktør, Dansk Byggeri

Danmark står over for en række store udfordringer, hvis vi skal nå målsætningen om et energisystem baseret på vedvarende energi.

Her gemmer der sig mange problemstillinger: For nybyggeri kan man stille skærpede krav om energieffektivitet, og i de tætte byområder er en kombination af energieffektivisering og grøn energiforsyning en farbar vej.

Men hvad med de mange mennesker, som i dag bor i velfungerende huse med et oliefyr langt væk fra den kollektive energiforsyning? Det drejer sig om cirka 200.000 husstande, som vi skylder svar på, hvordan deres boliger skal opvarmes fremover.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Kommunerne har et ansvar
Det er en problemstilling, som kommunerne i høj grad må engagere sig i.

Desværre er det ikke på lystavlen i ret mange kommuner. En undersøgelse fra Dansk Byggeri fortæller os, at over 30 procent af kommunerne slet ikke har en plan for, hvordan de skal sikre omstillingen til vedvarende energi. Det gør det selvfølgelig meget vanskeligt at sikre en omstilling til 100 procent vedvarende energi i yderområderne - med mindre der meget hurtigt kommer fokus på udfordringen.

Kommunerne skal tage ejerskab til omstillingen, og sker det ikke, kan det i sidste ende blive nødvendigt med et nationalt krav til kommunerne om at komme ud af starthullerne.

Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Problemet er, at kommunernes manglende planlægning efterlader yderområdernes boligejere i vildrede. De står måske over for at skulle skifte oliefyret, men de ved ikke, om de skal installere varmepumpe, håbe på en udbygning af fjernvarmen eller vælge en helt tredje løsning. Hvis boligejerne havde en langsigtet kommunal plan for energiforsyningen som rettesnor, ville det være meget nemmere og mere fair i forhold til deres økonomiske dispositioner at vælge en god og ikke mindst rentabel løsning.

Samsø viser vejen 
Et godt eksempel på en veltilrettelagt omlægning finder vi på Samsø, hvor det er lykkedes at omstille hele øen til vedvarende energi. Nøgleordene for øens succes var lokalt engagement og kommunen som medspiller på omstillingen.

Det understreger, at kommunen har en afgørende rolle, hvis yderområderne skal lykkes med omstillingen. Og et lignende eksempel kan fremvises i Ringkøbing-Skjern Kommune, der også har påtaget sig en rolle i forhold til at organisere omstillingen til vedvarende energiforsyning i yderområderne.

Skæringsåret for den ønskede omlægning til vedvarende energi i bygningsmassen er 2035. Det ligger mange år ude i fremtiden, men der skal snart ske handling, hvis vi skal have en realistisk forhåbning om, at regeringens mål faktisk kan realiseres. Der er ikke et facit til, hvad der er det rigtige alle steder. Det afgørende er, at der bliver lagt en plan.

Det er derfor et godt tidspunkt, nu hvor kommunerne har fået fire år til at vise vælgerne vej til for fremtiden at få sat energiplanlægning på dagsordenen. Det er af afgørende betydning - uanset om man bor i byen, ved byen eller på landet, at der fra kommunal side kommer fokus på den strategiske energiplanlægning.

Kommunerne skal tage ejerskab til omstillingen, og sker det ikke, kan det i sidste ende blive nødvendigt med et nationalt krav til kommunerne om at komme ud af starthullerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024