Lange udsigter til at afsætte borgmester

FREDERICIA: Det er formentlig umuligt at nå at afsætte Fredericias sygemeldte borgmester på denne side af kommunalvalget, lyder det fra ekspert i forvaltningsret.
Kasper Frandsen

Selvom en fuldstændig enig kommunalbestyrelse udtrykker mistillid til borgmesteren, betyder det ikke, at borgmesteren skal træde tilbage.

Oluf Jørgensen
Forskningschef og ekspert i forvaltningsret fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Borgmester i Fredericia Kommune Thomas Banke (V) står alene.

Han er anklaget for et morfinmisbrug og for at have brugt kommunens penge til hotel- og restaurantbesøg, venner og fjender i kommunalbestyrelsen har erklæret mistillid til ham, og Venstre dropper ham som spidskandidat til borgmesterposten til næste valg.

Alligevel kan han blive siddende som borgmester frem til kommunalvalget i november 2013.

Ifølge forskningschef og ekspert i forvaltningsret fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, er en borgmester som udgangspunkt valgt for hele valgperioden, og end ikke en samlet kommunalbestyrelse kan afsætte ham.

"Selvom en fuldstændig enig kommunalbestyrelse udtrykker mistillid til borgmesteren, betyder det ikke, at borgmesteren skal træde tilbage," siger han til Altinget.dk.

Den eneste mulighed, der er for at afsætte ham, er, at han bliver tiltalt og dømt for have brudt loven i forbindelse med at have brugt kommunens penge på sig selv. Derefter skal Valgbarhedsnævnet, der hører under Økonomi- og Indenrigsministeriet, vurdere, at han ikke er valgbar.

Lang proces
Men det er en lang proces, og Thomas Banke når ikke at blive afsat på denne side af kommunalvalget, lyder det fra Oluf Jørgensen.

"Først kræver det en anmeldelse, og så skal politiet efterforske sagen og rejse tiltale. Og til sidst skal der falde dom. Men bliver han dømt for at have misbrugt sin stilling som borgmester, kan man roligt regne med, at Valgbarhedsnævnet vil erklære ham uværdig som borgmester," siger han.

En borgmester kan også afsættes, hvis vedkommende nægter at udføre beslutninger, som kommunalbestyrelsen har besluttet.

Ifølge Oluf Jørgensen er det mest sandsynligt, at Thomas Banke selv trækker sig som borgmester:

"Mistilliden fra både sine egne og oppositionen kan jo nok bidrage til hans overvejelser om et eventuelt stop som borgmester."

Hvad er overvejelserne bag, at det er så svært at afsætte en borgmester?

"Borgmesterstillingen skal være stærk, så han ikke bare hurtigt kan skiftes ud, hvis flertallet er trætte af borgmesteren. Idéen er, at borgmesteren ikke er afhængig af interesser og skiftende holdninger i kommunalbestyrelsen. Ulempen er, at det er meget vanskeligt at fjerne en person, selvom der er saglige grunde til det," siger han.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024