Debat

Radikalt hovedbestyrelsesmedlem: Hærvejsmotorvejen vil smadre værdifuld natur

Østjyske lodsejere giver os nu muligheden for at bevare noget af Danmarks mest unikke natur, som lige nu er i risiko for at blive ødelagt af en ny Hærvejsmotorvej. Vi må ikke sige nej til deres tilbud om at omlægge 1000 hektar til fredet natur, skriver Bjørn Olsen. 

Lad os tage biodiversitetskrisen alvorligt og sige ja tak til at bevare den værdifulde natur mellem Vejle Ådal og Randbøl Hede. Vi kan finde bedre måder at binde Danmark sammen på, hvis vi vil. 
Lad os tage biodiversitetskrisen alvorligt og sige ja tak til at bevare den værdifulde natur mellem Vejle Ådal og Randbøl Hede. Vi kan finde bedre måder at binde Danmark sammen på, hvis vi vil. Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En gruppe af lodsejere har tilbudt at omlægge 1000 hektar jord (svarende til 1400 fodboldbaner) til fredet natur. Naturkomitéen, som de kalder sig, ønsker at bevare de unikke og sårbare naturområder fra Vejle Ådal til Randbøl Hede, som lige nu er i risiko for at blive ødelagt af en ny Hærvejsmotorvej. 

Herfra skal lyde stor tak til lodsejerne for det flotte initiativ. Det er en gave, som vi kan ikke sige nej til. En fredning af netop dette område vil få langt større værdi for vores samfund, end en Hærvejsmotorvej nogensinde kan få.  

Når området er så værdifuldt, skyldes det, at der flere steder er tale om niveau 1-natur. Det er den kategori, som angiver, at det er natur i international topklasse, og at det hører til blandt den allermest værdifulde og mangfoldige natur, vi har. 

Utal af truede arter
Her bor et utal af truede arter som eksempelvis mælkeurten, hjertegræs, guldaks, stenbræk, skorzonerrod, guldblomme, gøgelilje, sjældne vilde orkideer, blodrod, trævlekrone, bukkeblad, kællingetand. De lever og trives i deres helt særlige jordforhold med svampe og insekter som eksempelvis den særlige mariehøneedderkop. Det er natur, som vi ikke bare kan flytte eller erstatte med anden natur andre steder. Hvis det først er væk, så er det væk for altid. 

De østjyske lodsejere giver os nu muligheden for at bevare noget af den mest unikke natur, vi har tilbage. Det er kronjuvelerne af vores danske natur. Det må vi ikke sige nej til.  

Bjørn Olsen (R)
Medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse

Vi bruger i øjeblikket hundredvis af millioner af kroner på at retablere naturområder. Vi står midt i en biodiversitetskrise, hvor arter uddør med stadig større hast, og vi kommer til at bruge endnu mere i fremtiden på at sikre naturen for de kommende generationer. Det er en af vor tids største udfordringer. 

De østjyske lodsejere giver os nu muligheden for at bevare noget af den mest unikke natur, vi har tilbage. Det er kronjuvelerne af vores danske natur. Det må vi ikke sige nej til.  

Det giver ikke mening, hvis vi siger, at vi gerne vil mere vild natur, men lader hånt om at bevare den mest sårbare natur, vi har. I Vejdirektoratets estimater er naturværdierne værdisat til 0,- kroner, så økonomisk vil et ja tak til en sund og mangfoldig natur udelukkende være en ekstra gevinst for samfundet.

Lad os sige ja tak
Et nej tak til lodsejernes tilbud, vil omvendt betyde, at vi skal forholde os til et økonomisk tab, der ikke indgår i Vejdirektoratets beregninger. Derudover risikerer vi, at selve anlægget af motorvejen vil blive betydeligt dyrere end forventet på grund af de såkaldte bilag 4-arter, som er de særligt sårbare og truede arter, der hører under EU’s naturbeskyttelsesdirektiver.

Det skal ses i lyset af, at den samfundsøkonomiske gevinst ved at bygge motorvejen i forvejen ligger på grænsen af Finansministeriets anbefalinger. Derfor denne appel til Venstre, Konservative og andre tilhængerne af Hærvejsmotorvejen som blandt andre Jysk, Arla, Danish Crown, Bestseller, Landbrug og Fødevarer.

Lad os tage biodiversitetskrisen alvorligt og sige ja tak til at bevare den værdifulde natur mellem Vejle Ådal og Randbøl Hede. Vi kan finde bedre måder at binde Danmark sammen på, hvis vi vil. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024