Regeringen præsenterer strategi for offentlige indkøb

INDKØB: Med en ny strategi vil regeringen sikre, at de 290 milliarder kroner årlige offentlige indkøb bliver mere effektive og tager større sociale hensyn.
Mere effektive offentlige indkøb skal frigive penge til bedre velfærd, siger finansminister Bjarne Corydon (S).
Mere effektive offentlige indkøb skal frigive penge til bedre velfærd, siger finansminister Bjarne Corydon (S).Foto: Stig Stasig
Kim Rosenkilde

Med den her strategi sikrer vi, at det offentlige ikke betaler overpris for kuglepenne, computere og velfærdsteknologi, samtidig med at der tages hensyn til bæredygtighed og miljø.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister
Fakta

Strategiens målsætninger:

1) Effektivitet; med lave priser, lave totalomkostninger, lave transaktionsomkostninger og brugbare løsninger.

2) Innovation og kvalitetsudvikling; baseret på nytænkning og markedsmodning, herunder gennem udvikling af nye løsninger, der kan understøtte vækst og jobskabelse.

3) Bæredygtighed; gennem miljø- og energikrav og udvikling af grønne løsninger, samt ved at tage samfundsansvar (CSR) og sociale hensyn, herunder i form af sociale klausuler og arbejdsklausuler.

 


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Der skal købes effektivt ind, så den offentlige sektor får mest muligt for pengene, og det skal være nemt og ubureaukratisk at købe ind. Det er regeringens ambition med en ny strategi for offentlige indkøb.

"Med den her strategi sikrer vi, at det offentlige ikke betaler overpris for kuglepenne, computere og velfærdsteknologi, samtidig med at der tages hensyn til bæredygtighed og miljø," siger finansminister Bjarne Corydon (S) i en pressemeddelelse.
 
Strategien lancerer syv strategiske principper for, hvordan der opnås intelligent indkøb, samt en række konkrete initiativer. Initiativerne bidrager alle til at opfylde mål om effektivitet, innovation og kvalitetsudvikling samt bæredygtighed.
 
Strategien indebærer blandt andet, at der igangsættes et tværoffentligt samarbejde, der vil gøre det lettere at anvende totalomkostninger ved indkøb.

Herudover vil regeringen understøtte, at kommuner og regioner foretager indkøb gennem innovationsfremmende udbudsformer eller gennem partnerskaber, hvor helt nye løsninger udvikles i fællesskab mellem det offentlige og private.

Hensyn til miljøet
Endelig skal det offentlige indkøb være bæredygtigt. Strategien skal gøre det nemmere at købe grønne løsninger og tage sociale hensyn. Regeringen vil blandt andet sikre, at staten køber bæredygtigt træ i for eksempel statslige bygge- og anlægsarbejder.

Dokumentation

Syv principper for offentlige indkøb

1: Optimer indkøbsfunktionen med de rette kompetencer og et strategisk fokus og udnyt koordinationsmuligheder, faglige synergier og stordriftsfordele.

2: Foretag altid en grundig behovs- og markedsafdækning samt markedsdialog for at sikre konkurrencen og indfri markedets potentiale.

3: Vælg altid den udbudsform, der bedst understøtter indkøbets formål og begrænser de samlede transaktionsomkostninger.

4: Overvej altid at bruge funktionskrav, så der bliver rum til nytænkning og effektivisering af den offentlige opgaveløsning.

5: Overvej altid at inddrage totalomkostninger ved indkøb for at sikre lave totaløkonomiske omkostninger i brugsperioden.

6: Understøt den grønne omstilling ved at stille miljø- og energikrav i offentlige udbud.

7: Prioriter implementering og kontraktstyring efter aftaleindgåelse, så indkøbsaftalerne efterleves, og gevinsterne realiseres.
 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024