Debat

Vi vil udligne for udkantsdanmark

DEBAT: Man kan undre sig, når Kristian Thulesen Dahl kritiserer regeringens udspil for ikke at flytte penge nok, når der reelt er flere penge i regeringens udlignings-model end i den model, Dansk Folkeparti foreslog, mener Simon Kollerup, socialdemokratisk kommunalordfører.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere penge, end det var tilfældet med den model, som Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl var med til at lave.

Simon Kollerup
Kommunalordfører, Socialdemokraterne
Fakta
Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Kommunal? Send dit indspark til [email protected]

Af Simon Kollerup
Kommunalordfører, Socialdemokraterne 

Regeringen har fremlagt et oplæg til en justering af det udligningssystem, som blandt andre Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti var med til at fastlægge i forbindelse med kommunalreformen.

To centrale punkter
Regeringens oplæg indeholder to ting, der for mig er helt centrale, når vi taler udligning.

For det første bliver systemet mere præcist, så kommuner, der eksempelvis har mange udsatte børn, kompenseres bedre og får mulighed for at lave en bedre indsats.

For det andet betyder systemet, at vi flytter penge fra nogle af de bedst stillede kommuner til nogle af de kommuner, der står med de største udfordringer, noget, jeg som socialdemokrat er tilfreds med. Det betyder, at Gentofte er den kommune, der afleverer mest per borger, mens en række kommuner i yderområderne får et løft.

Flere penge end oprindeligt
Den justering, regeringen lægger op til, flytter altså flere penge til de kommuner, der har de største udfordringer, mange af dem i yderområderne. Flere penge end det var tilfældet med den model, som Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl var med til at lave.

Derfor kan man undre sig over, at Kristian Thulesen Dahl nu kritiserer regeringens udspil for ikke at flytte penge nok til de mest udfordrede kommuner. Jeg forventer da også, at Kristian Thulesen Dahl gerne vil være med til at sikre kommunerne i yderområderne et bedre grundlag for at løse deres sociale opgaver og yde service til deres borgere, end de har haft med den nuværende model.

Solidt og grundigt udlignings-udspil
Regeringens udspil hviler på et meget grundigt forarbejde, hvor der er blevet beregninger på alle relevante forhold. Fundamentet for regeringens udspil er derfor utrolig solidt og sikrer en mere præcis og solidarisk fordeling mellem kommunerne. Derfor håber og tror jeg også, at det er muligt at nå en bred aftale om en justering af udligningssystemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024