Debat

Dansk Musiker Forbund: Hele branchen må tage ansvar for den systemiske kønsulighed

Vi har gentagne gange hørt argumentet, at der simpelthen ikke er nok kvindelige komponister. Det er ikke rigtigt. Kvinder skal være en naturlig del af de kunstneriske beslutningsprocesser, så de bliver synlige for både publikum og fremtidige generationer af musikskabere, skriver Thomas Sandberg.

En branche, der udelukkende tiltrækker én type mennesker, er ikke sund. Vi har brug for diversitet – ikke kun på scenerne, men i hele fødekæden, skriver Thomas Sandberg.
En branche, der udelukkende tiltrækker én type mennesker, er ikke sund. Vi har brug for diversitet – ikke kun på scenerne, men i hele fødekæden, skriver Thomas Sandberg.Foto: Büro Jantzen/Dansk Musiker Forbund
Thomas Sandberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nye statistikker fra Koda har igen tydeliggjort et alvorligt problem: Kvindelige musikskabere står fortsat kun for ti procent af de samlede udbetalinger fra streaming, radio, TV og koncerter.

Denne skævhed er dybt alarmerende og afspejler ikke blot en økonomisk ulighed, men også en kulturel blindhed.

Når kvinderne ikke bliver hørt på samme niveau som mændene, taber vi som samfund vigtige perspektiver og innovation. Dansk musik risikerer at stagnere, hvis vi ikke gør noget ved den systemiske kønsulighed.

At kvinder endnu engang er fraværende blandt de ti mest indtjenende rettighedshavere, bekræfter blot, at vi står over for en strukturel skævhed, der kræver handling. Og det er nu, vi skal handle.

Det er på tide, at vi alle – hele branchen – tager ansvar. Vi må ændre de gatekeeper-funktioner, der skaber denne ulighed.

Læs også

Hvad enten det handler om, hvad der spilles på radioen, hvem der optræder på festivalerne, eller hvem der komponerer til film og TV.

Toppen af isbjerget
Der er en klar tendens i måden, musikken bliver kurateret og programsat på, og her har branchen behov for at se sig selv i spejlet.

Vi har gentagne gange hørt argumentet, at der simpelthen ikke er nok kvindelige komponister. Det er ikke rigtigt.

Der er masser af dygtige kvindelige musikskabere, men de bliver ofte overset i kurateringen af festivalprogrammer, radioplaylister og filmproduktioner.

Branchen har et ansvar for at skabe et mere inkluderende miljø – ikke kun i forhold til køn, men også i arbejdsmiljøet generelt.

Thomas Sandberg
Forperson, Dansk Musiker Forbund.

Vi har allerede set positive fremskridt. DR er en god samarbejdspartner i denne kamp, og festivaler som Roskilde har taget førertrøjen på ved at sikre, at flere kvinder end mænd stod på scenerne i år.

Men det er kun toppen af isbjerget. Vi skal have flere kvindelige komponister på radaren.

Kvinder skal være en naturlig del af de kunstneriske beslutningsprocesser, så de bliver synlige for både publikum og fremtidige generationer af musikskabere.

Musikbranchens ansvar
En kulturændring er nødvendig. Vi skal sikre, at flere piger og unge kvinder kan se sig selv i musikbranchen.

I Dansk Musiker Forbund har vi set, hvordan mange kvindelige musikskabere kæmper for deres plads. Det er en kamp, de ikke bør stå alene med.

Branchen har et ansvar for at skabe et mere inkluderende miljø – ikke kun i forhold til køn, men også i arbejdsmiljøet generelt.

En branche, der udelukkende tiltrækker én type mennesker, er ikke sund. Vi har brug for diversitet – ikke kun på scenerne, men i hele fødekæden.

Ligestilling i musikbranchen kommer ikke af sig selv. Vi har set tallene, og vi har hørt historierne. Det er tid til handling, og det er tid til at gøre det sammen.

Uligheden i dansk musik er en udfordring, der kræver, at vi alle arbejder for en retfærdig og mangfoldig fremtid. For hvis ikke nu – hvornår så?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Sandberg

Forperson, Dansk Musiker Forbund, komponist, musiker, skuespiller, medlem af bestyrelsen for Dansk Komponistforening
diplomeksamen (Musikkonservatoriet 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024