Kritik af lukning af kongelig statskalender

LUKNING: Af økonomiske årsager er det sidste punktum sat i Kongelig Dansk Hof- og Statskalender, og det medfører kritik. ”Det må ikke blive hemmeligt, hvem der administrerer Danmark,” lyder det fra seniorforsker.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti mener, at der stadig burde være råd til at udgive Hof- og Statskalenderen.
Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti mener, at der stadig burde være råd til at udgive Hof- og Statskalenderen.Foto: ft.dk
Erik Bjørn Møller

Alle danske statsborgere er statsadministrationens arbejdsgiver og har krav på at vide, hvordan statsapparatet er indrettet, og hvem der forvalter det.

Nils G. Bartholdy
Fhv. heraldisk konsulent og seniorforsker
Fakta
I 1734 udkom den første danske statskalender, Kongelig Dansk Hof- og Statskalender - på tysk. Fra 1801 findes den på dansk og udkommer årligt. Opslagsværket, der går under navnet Hof- & Stat, rummer beskrivelser af kongehus, folketing, ministerier og ambassader med personalefortegnelser. Omfang og pris svarer til det andet kendte opslagsværk, Kraks Blå Bog. Det mest dominerende ved håndbogen er oplistningerne af ansatte i de enkelte ministerier, styrelser og forvaltninger. Oplysningerne er kortfattede: navn, stillingsbetegnelse, lønramme og fødeår i én linje. Medtaget er akademiske medarbejdere samt medarbejdere af højere lønningsklasser. Bagest i bogen er der et omfattende alfabetisk personregister, ligesom der er oversigter over modtagere af de kongelige ridderordener, medaljer og hæderstegn. De kommunale byråd, arbejdsmarkedets organisationer, domstolene og velgørende foreninger er også med - ligesom Færøerne og Grønland. 

”Fremtiden vil blive informations- og historieløs,” konstaterer fhv. heraldisk konsulent og seniorforsker Nils G. Bartholdy i et opråb til medlemmerne af Folketingets Kulturudvalg.

Baggrunden er, at Hoffet og Statsministeriet i al stilfærdighed har besluttet sig for, at der ikke længere er råd til at udgive den historiske bog Hof- og Statskalenderen, der ellers er udgivet siden 1734.

Men nu er det sidste punktum sat i den tykke, historiske udgivelse, og det påkalder sig stor utilfredshed fra historikere, der påpeger, at det nu bliver langt sværere at få indblik i magtens Danmark.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024