Debat

Tættere samarbejde mellem idrættens organisationer

IDRÆTSDEBAT: Peder Bisgaard, der er formand for Dansk Firmaidrætsforbund, foreslår fire konkrete modeller for et tættere samarbejde mellem idrættens organisationer.
Dansk Firmaidrætsforbund er klar til at indgå et langt tættere og fremadrettet samarbejde med DIF og DGI. Det mener formanden for Dansk Firmaidrætsforbund, Peder Bisgaard
Dansk Firmaidrætsforbund er klar til at indgå et langt tættere og fremadrettet samarbejde med DIF og DGI. Det mener formanden for Dansk Firmaidrætsforbund, Peder BisgaardFoto: Colourbox.com
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk Firmaidrætsforbund vil meget gerne indgå i forpligtende samarbejdsløsninger med DIF og DGI, der kan styrke dansk idræt fremadrettet.

Peder Bisgaard
Formand for Dansk Firmaidrætsforbund
Fakta

Kulturministeriet er i øjeblikket ved at gennemføre en udredning af idrættens økonomi og struktur i Danmark.

Formålet er at reformere idrætsområdet, så idrætten fremover bliver organiseret og finansieret på et bedre grundlag. Ifølge ministeriet bliver udredningsarbejdet præsenteret til december.

Altinget | Kultur har derfor inviteret en lang række idrætsorganisationer til en debat om, hvordan en reform af idrættens økonomi og struktur skal strikkes sammen.

Involvér dig!
Alle er velkomne til at deltage i idrætsdebatten – i så fald kan du sende et indlæg til [email protected] på ca 5-600 ord.

Af Peder Bisgaard
Formand for Dansk Firmaidrætsforbund 

I de danske idrætsorganisationer har 2013 været præget af den længe ventede udredning af idrættens økonomi og struktur i Danmark.

Analysen, der er forestået af Kulturministeriet, har kørt hen over sommeren og efteråret i år med det formål at se nærmere på nogle af de traditionsbunde organiseringer og økonomiske tilskud, der gennem årene har udviklet sig, også kaldet ”de varme kartofler”.

Stor tilfredshed, men også overlap
Eksterne konsulenter har foretaget en kortlægning af økonomi, ressourcestyring og pengestrømmene mellem aktørerne samt en kortlægning af aktørernes aktiviteter og omfanget heraf.

Idrættens aktører har efterfølgende fået de foreløbige resultater præsenteret på en konference i efteråret 2013.

Det overordnede billede er, at idrætsorganisationernes medlemmer og samarbejdspartnere er meget tilfredse med det arbejde, idrætsorganisationerne udfører.

Analyserne peger også på et vist overlap mellem idrættens tre hovedorganisationer.

Et forhold, der er mere udtalt mellem DIF og DGI, end det er mellem Dansk Firmaidrætsforbund og henholdsvis DIF/DGI.

Det går som en rød tråd gennem analysen, at Firmaidrætten på mange måder løser en anden opgave end DIF og DGI.

Kort sagt: At Dansk Firmaidrætsforbund har en klar niche inden for dansk idræt.

Scenarier for fremtidens idrætsbillede
I øjeblikket arbejder Kulturministeriet og idrættens organisationer på en række scenarier på baggrund af udredningen.

Scenarierne vil danne udgangspunkt for drøftelser med alle udredningens aktører, og Kulturministeriet forventer at afslutte udredningen i begyndelsen af 2014.

Udredningen skal munde ud i en række konkrete anbefalinger, der skal udgøre fundamentet for politikernes behandling af udredningens resultater i løbet af 2014.

Fire konkrete modeller
Dansk Firmaidrætsforbund har i forbindelse med scenariedannelsen allerede lanceret fire helt konkrete modeller for et tættere samarbejde mellem DIF, DGI og Dansk Firmaidrætsforbund.

Den første model går ud på at udvikle idrætter i fællesskab med fokus på nye trends. Lige nu har de tre organisationer fokus på at udvikle idrætter og spotte nye trends hver for sig.

Her foreslår Dansk Firmaidrætsforbund, at DIF, DGI og Firmaidrætten etablerer et fælles udviklingsudvalg, der understøtter aktuelle projektgrupper på tværs af organisationerne.

Det kan eksempelvis være i relation til særlige fodboldevents, motionsløb og fitnessaktiviteter.

Den anden model handler om uddannelse, og her foreslås etableret et fælles uddannelsesudvalg, der skal skabe en fælles uddannelsespolitik, fælles uddannelsestilbud, uddannelsesadministration og it på uddannelsesområdet.

Den tredje model handler om at samarbejde om senioridrætten. Firmaidrætten foreslår iværksættelse af et fælles senioridrætsudvalg, der spotter nye idrætstrends på seniorområdet; der laver lokale samarbejdsaftaler om konkrete idrætsaktiviteter; der forestår fælles uddannelse og en årlig senioridrætsdag regionalt såvel som internationalt.

Den fjerde model handler om it, hvor Dansk Firmaidrætsforbund vurderer, at der kan opnås fordele ved fælles mål og ens forretningsprocesser.

På kort sigt primært der, hvor idrætsorganisationerne allerede bruger samme grundsystemer. De tre hovedorganisationer samarbejder allerede om ”Det Centrale Foreningsregister”.

Et mere forpligtende samarbejde med DIF og DGI
DIF og DGI arbejder i øjeblikket på en række fælles fremtidige målsætninger i forbindelse med en fælles vision frem mod 2025.

Dette arbejde er ganske vist ikke konkretiseret specielt meget endnu, men et tættere samarbejde om uddannelse, foreningsudvikling, faciliteter, it, økonomi, m.v. er blevet nævnt.

Det læner sig langt hen ad vejen tæt op ad Dansk Firmaidrætsforbunds indspil til udredningen.

Firmaidrætten har derfor ingen problemer med at gå i dialog med DIF og DGI om et strategisk arbejde for dansk idræt frem mod 2025.

Ja, det kan endda siges endnu mere klart:

Dansk Firmaidrætsforbund vil meget gerne indgå i forpligtende samarbejdsløsninger med DIF og DGI, der kan styrke dansk idræt fremadrettet.

Godt rustet til fremtiden
I Dansk Firmaidrætsforbund føler vi os godt rustede til at diskutere egne og andres scenarier for dansk idræts fremtid.

Vores aktivitetsniveau er højt, medlemstallet er stigende, og den samfundsmæssige værdi af vores aktiviteter på idræts-, motions- og sundhedsområdet træder markant frem.

Det betyder bestemt ikke, at vi anskuer udredningen som værende uden potentiale til at skabe forandringer. Tværtimod.

Alle aktører inden for dansk idræt skal være parate til at se helt fordomsfrit på ændringer, der kan forbedre forholdene for dem, det hele drejer sig om: Børn, unge, voksne og ældre, der alle deler glæden ved idræt, motion og samvær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024