Ups - politikerne glemte momsen

KULTURARV: Folketingets kulturpolitikere har givet landets museer et momssmæk - men det var ikke med vilje. En omlægning af statslige midler til museerne har fået den utilsigtede konsekvens, at museerne pludselig mister 20 pct. af pengene, fordi det nu viser sig, at der skal afregnes moms. Kulturpolitikerne erkender, at de har sovet i timen.

Politikerne overså momsen, da de ændrede museumsloven, så nu truer et momssmæk arbejdet med at bevare den danske kulturarv.
Politikerne overså momsen, da de ændrede museumsloven, så nu truer et momssmæk arbejdet med at bevare den danske kulturarv.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Vi fik jo temmelig mange skældud af Rigsrevisionen for ikke at være gode nok til at håndtere kulturarven, og så er det jo endnu mere barokt, hvis noget så bureaukratisk som moms nu skal være med til at gøre det endnu sværere for os.

Nils M. Jensen
Direktør for Organisationen Danske Museer
Fakta
Ændringen af museumsloven var kulturminister Marianne Jelveds første presserende opgave, da hun overtog posten af Uffe Elbæk, der nu vil i Folketinget med Alternativet. Samtlige partier stod bag ændringen af loven. Men nu viser det sig, at ministeren og det brede flertal ikke gjorde deres arbejde godt nok. Utilsigtet har de påført den danske museumsverden et momssmæk, der vil gå ud over arbejdet med at bevare den danske kulturarv, hvis der ikke bliver rådet bod på miseren. Med ændringen af museumsloven blev det besluttet at give de statslige midler - ca. 13 mio. kr. - direkte til ca. 75 museer i stedet for hidtil til de syv bevaringscentre, som museerne er tilknyttet. Hvad ingen var opmærksom på på det tidspunkt var, at disse direkte tilskud til museerne herefter skulle belægges med moms. Det står klart, efter at et advokatfirma har analyseret sagen, samtidig med at Skatterådet har afgivet et bindende svar med samme konklusion. Museerne håber nu, at de ved et foretræde i Folketingets Kulturudvalg 25. marts vil blive modtaget af et velvilligt udvalg, der er klar til at finde de tabte midler på den ene eller anden måde.

Egentlig var intentionerne de bedste – både i Kulturministeriet og blandt partiernes kulturordførere.

Alle var enige om vigtigheden af museernes indsats for at bevare den danske kulturarv.

Alle var derfor også enige om, at ændringen af museumsloven i hvert fald ikke måtte ramme museerne og medføre en nedprioritering af deres arbejde med at bevare og konservere den danske kulturarv.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024