Kurser

Strategisk borgerinddragelse

Om kurset


LokationAltinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K.

Opstartsdatoer
Efterår 202426. november 2024
Ledige pladser

Politikerne efterspørger borgerinddragelse, markante borgerne forlanger det og embedsværket skal forløse forventningerne. Borgerinddragelse kombineret med frisættelse ændrer rollerne mellem politikere og forvaltning og kræver nye kompetencer. Derfor afholder vi hos Altinget et kursus i netop borgerinddragelse.

Kurset henvender sig til dig, som arbejder med inddragelse af borgere, brugere og foreninger. Det kan eksempelvis være som konsulent i et politisk sekretariat eller som fagmedarbejder i et område med mange borgerinteresser.

Efter kurset vil du kunne sætte en tydeligere retning og skabe sammenhæng mellem formålet med inddragelsen, og de målgrupper og metoder, I arbejder med. Du vil få udvidet din redskabskasse med nye metoder og erfaringer, og du vil vide, hvornår du skal bringe de nye redskaber i spil til jeres formål.

Efter kurset …

  • Kan du facilitere beslutningsprocesser, hvor borgerne bidrager til, at politikerne og ledere får et bedre grundlag for at træffe deres beslutninger.
  • Vil du opleve at bruge mere tid på konstruktiv borgerdialog tidligt i processen og mindre tid på frustrerende borgere på bagkanten af processerne.
  • Kan du i højere grad bruges som sparringspartner af dine kollegaer og politikere i flere forskellige former for borgerinddragelse.

Det siger andre...

Jeg har fået en masse med hjem
Nina Afdelingsleder

God blanding af teori og indspil fra garvede praktikere. Den brede sammensætning var et værdifuldt bidrag til det samlede udbytte
Uffe WolffhechelAmbassadør, konsulær kriseledelse, Udenrigsministeriets Borgerservice, Udenrigsministeriet

Rigtig fint kursus. Super tempo og inddragelse
Ann Frisenborg MarkerChefkonsulent Kommunikation og kultur, Energinet.dk

Kursusleder

Maria StenoTidligere spidskandidat, Lokallisten Rudersdal

Maria Steno er selvstændig rådgiver med fokus på kommuner og medlemsorganisationer, som ønsker at inddrage flere i den politiske proces. Inddragelse har været den røde tråd i Maria Stenos karriere som rådgiver og direktør i kommunikationsbranchen og som aktiv lokalpolitiker i 20 år for en Lokalliste. Maria beskæftiger sig med borgerinddragelse fra flere vinkler og har erfaring med undervisning og rådgivning af både politikere, embedsmænd, foreninger og borgergrupper. Derudover er Maria Steno ass. partner til Citizenlab, som er en platform til digital borgerinddragelse.

Gæst

Hans MogensenKommunikationschef, Silkeborg Kommune

Hans Mogensen, forfatter til den anmelderroste bog ”Markante borgere – Viden og værktøjer til færre frustrationer.” Hans Mogensen er kommunikationschef i Silkeborg kommune. Han har været ansat i det offentlige i mere end 20 år og har fra første parket oplevet mødet mellem borgeren og systemet. Hans Mogensen er uddannet journalist og har en master i offentlig ledelse.

Ann Sofie OrthBorgmester (K), Rudersdal Kommune, medlem af Konservatives hovedbestyrelse

Ann Sofie Ohrt er borgmester i Rudersdal kommune. Hun vil fortælle om borgerinddragelsens betydning for samspillet mellem politikere og embedsmænd.

Lisbeth KnudsenStrategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras

Lisbeth Knudsen er strategisk direktør for Altinget og Mandag Morgen samt tidligere medlem af Demokratikommissionen. Hun vil fortælle om borgerinddragelsens bidrag og betydning for demokratiet.

Frank E. AndersenFhv. kommunaldirektør, Slagelse og Gentofte

Frank E. Andersen er tidligere kommunaldirektør i Gentofte og Slagelse med erfaring fra markante forandringer af den offentlige sektor, herunder “Gentofte-modellen”. Partner i virksomhederne Bloom Institute og Børnebasen, der fokuserer på bedre livskvalitet for børn/unge og medarbejdere/ledere, samt ejer af FrankAdvice, der arbejder med ledelses- og organisationsudvikling.

Laila KildesgaardEkspert i grøn omstilling og lokal udvikling, bestyrelsesmedlem i EWII, Trefor El Net Øst, DBC Digital, Gate 21, CRT og Det Københavnske Teatersamarbejde

Laila Kildesgaard rådgiver i koblingen mellem grøn omstilling og lokal udvikling – det kræver borgerinddragelse. Laila trækker på erfaring som leder og topleder i nogle de største politisk ledede organisationer; Folketinget, Undervisningsministeriet, Dansk Metal, 3F, 3 forskellige kommuner og KL.

Ruth GøjsenOrganisationschef, DeltagerDanmark & Teknologirådet

Ruth Gøjsen er chef for organisation og læring hos Deltager Danmark og tidligere konsulent i Komponent, kommunernes udviklingscenter.

Program

På kurset vil du få inspiration fra andre kommuner samt erfaringer, analyser og redskaber fra borgere, eksperter, ledere og politikere. Undervejs vil der være opgaver, der giv dig mulighed for at reflektere over egen praksis og få konkret inspiration til dit næste borgerinddragelsesforløb.

1. ModulStrategisk borgerinddragelse 26. november 2024 kl. 09.00 - 16.30

Alle vil have mere borgerinddragelse, men hvorfor skal borgerne inddrages? Kursets første modul fokuserer på den strategiske retning og rammerne for god borgerinddragelse. Vi ser på sammenhængen mellem lokaldemokratiet og borgerinddragelsen i den konkrete sag eller situation, og hvordan de forskellige formål supplerer og konkurrerer med hinanden undervejs.

09.00-10.00: Velkomst og introduktion

10.00-12.00: Strategisk borgerinddragelse

Hvad forstår vi ved strategisk borgerinddragelse, og hvordan skaber vi sammenhæng mellem strategi og praksis? Oplæg og dialog ved Maria Steno.

12.00-13.00: Frokost

13.00-14.30: Tillid som forudsætning og forklaring. Dialog om demokrati.

Århus kommune har defineret faldende tillid og udfordringerne med den demokratiske samtale som et af 6 vilde problemer for kommunen. Hør hvorfor og hvordan Århus kommune og bibliotekerne arbejder på at styrke den demokratiske samtale fra Sara Bindeballe fra DOKK1.

Derefter dialog med fokus på at forstærke tilliden mellem aktørerne i demokratiet.

14.30-16.00 Borgerinddragelse i den grønne omstilling. Dialog om energilandskaber

Interesseorganisationer, styrelser og forskere arbejder med forslag om strategisk arealanvendelse i Danmark, men opstillere af energianlæg og lodsejere har måske andre planer. Hvordan understøtter man samspillet mellem lokalsamfund, naboer, lodsejere og opstiller, så den grønne omstilling bliver til lokal udvikling? Oplæg og dialog med Laila Kildesgaard, som bl.a. er tidligere direktør i KL og kommunaldirektør på Bornholm.

Derefter dialog og opsamling.

2. ModulInddragelse af hvem? 27. november 2024 kl. 09.00 - 16.30

Borgere er ikke bare borgere. De samler sig, og de deler sig. De tier, og de taler højt. De ved ingenting, og de ved alting. Hvordan udvikler vi vores metoder, så borgernes input og ideer bidrager til formålet.

09.00-09.30: Dialog og inddragelse af borgere, brugere og foreninger.

Hvordan udvikler vi borgerinddragelsesprocesser til forskellige målgrupper? Introduktion ved Maria Steno.

09.30-12.00: De markante borgere. Hvem er de, og hvad gør vi ved dem?

Borgere med høje forventninger, store krav og stærke følelser kan dominere dialogen og få både politikere, ledere og embedsmænd til at lægge søvnløse om natten. Hvad gør vi ved alle frustrationerne - både borgernes og vores egne. Oplæg og dialog med Hans Mogensen, forfatter til ”Markante borgere”.

12.00-13.00: Frokost

13.00-14.00: Dialog og inddragelse af borgere, brugere og foreninger.

Hvordan udvikler vi borgerinddragelsesprocesser til forskellige målgrupper? Erfaringsudveksling og udvikling af metodik.

14.00-15.00: Borgerinddragelsens bidrag og betydning for demokratiet

Borgernes tillid til politikere og embedsmænd er i frit fald, mens kommuner og staten kæmper for at vende udviklingen gennem stadig mere borgerinddragelse. Hvad betyder det for demokratiet? Oplæg ved Lisbeth Knudsen, Strategidirektør i Altinget og Mandag Morgen og tidligere medlem af demokratikommissionen.

15.00-16.00: Dit næste borgerinddragelsesforløb

Opsamling på dagens pointer og sparring med øvrige kursusdeltagere.

3. ModulRedskaber og roller 13. december 2024 kl. 09.00 - 16.30

Borgersamlinger, borgerforslag, borgerplatforme og gode gamle 17.4 udvalg, høringer og borgermøder. Hvad kan de forskellige redskaber bidrage med? Hvem skal vælge imellem dem? Og hvordan påvirker forskellige former for borgerinddragelse rollerne som faglig rådgiver og politikere?

9.00-10.45: Redskabskassen nye metoder og gamle klassikere

Borgersamlinger, borgerforslag og borgerplatforme og meget mere. Vi vurderer de nye metoder og de gamle klassikeres fordele og ulemper i forhold til formålet med borgerinddragelsen og forventningerne til processen lokalt.

10.45-11.30: Regerings redskabskasse til borgerdialog

Regeringen har også fokus på borgerinddragelse. Et af de mest brugte redskaber er små og store dialogmøder med eksperter, praktikere, foreningsrepræsentanter. Senest ældre stormøde i januar, hvor 2200 var samlet til dialog i messecenter Fredericia sammen med regeringen.

Ruth Gøjsen fra DeltagerDanmark har været rådgiver på stormødet og deler refleksioner og erfaringer fra planlægningen og afviklingen af ældre stormødet og tidligere dialogmøder i samarbejde med regeringen og EU-kommissionen.

11.30-12.15: Sparring med øvrige kursusdeltagere om brugen af redskaber i dit næste borgerinddragelsesforløb

12.15-13.00: Frokost

13.00-15.00: Nye roller og relationer mellem politikere, embedsmænd og borgere

Oplæg og dialog borgerinddragelsens betydning for samspillet mellem politikere og embedsmænd ved borgmester i Rudersdal Ann Sofie Ohrt(C) samt tidligere kommunaldirektør Frank E. Andersen. Hvilke nye roller skaber borgerinddragelse for politikere og embedsmænd, og hvordan påvirker det samarbejdet? Hvilke kompetencer er der brug for hos politikere og embedsmænd, og hvordan skal de udvikles?

15.00-15.45 De nye ledelseskompetencer

Fælles refleksion over roller og kompetencer i ledelsen af borgerinddragende processer.

15.45-16.00: Opsamling og evaluering af kurset

Tilmelding

Pris pr. person.
19.995kr. ekskl. moms
Vi kontakter dig inden for 2-3 hverdage.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

28. februar 2024
26. november 2024
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024