Debat

Nordhavn Power Solutions: Skibstransporten skal presses til grøn omstilling, men politikerne sidder på hænderne

Mens private aktører udvikler løsninger til den klimasyndende skibsfart, tøver politikerne. Der er brug for politiske initiativer i form af blandt andet regulativer, der kan skubbe branchen i en grøn retning, skriver Søren Rasmussen.

Vi kan som branche udvikle og innovere, men hvad nytter det reelt uden handling fra det offentlige? Fra beslutningstagerne?
Vi kan som branche udvikle og innovere, men hvad nytter det reelt uden handling fra det offentlige? Fra beslutningstagerne?Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden dag læste jeg overskriften 'Nu sætter vi kursen mod klimaneutral skibsfart'. Det var overskriften på et debatindlæg skrevet af vores erhvervsminister Morten Bødskov (S), og først blev jeg glædeligt overrasket.

Hvorfor handler beslutningstagerne ikke på eksempelvis brændstof og opstiller regulativer, der kan presse branchen hen mod at vælge den mere klimaneutrale løsning?

Søren Rasmussen
Administrerende direktør, Nordhavn Power Solutions

For jeg om nogen ved, hvor vigtigt det er, at vi sætter fokus på den grønne omstilling i den maritime branche.

Min kortvarige glæde skulle dog hurtigt blive afløst af afmagt.

For vi kan snakke nok om vigtigheden af den grønne omstilling i vores branche og sætte ambitiøse klimamål, men det nytter intet uden konkret handling og retning for, hvordan vi indfrier målene.

Jeg oplever, at de danske politikere for længst har erkendt, at vi i dansk søfart har brug for omstilling. Det blev da også tydeligt, da regeringen i 2021 satte et mål om at opnå klimaneutral søfart i 2050.

Men spørgsmålet, som jeg tror mange i branchen mangler et klart svar på, er:

Hvordan gør vi?

Brug jeres mandater og skub branchen

I flere år har jeg og mine kollegaer hos Nordhavn Power Solutions forsøgt at gå forrest og udvikle løsninger og produkter, der netop kan bidrage til at imødekomme nogle af de udfordringer, som vores branche står overfor i forhold til at mindske vores klimaaftryk.

Dansk skibsfart udleder lige nu som branche mere CO2 end alle danskerne tilsammen. Vi skal gøre noget, og det skal være nu

Søren Rasmussen
Administrerende direktør, Nordhavn Power Solutions

Det ser jeg også store spillere i branchen som Mærsk, Esvagt og Ørsted gøre. Og det er vigtigt, for det inspirerer små fisk i det store hav som os til at blive ved.

En af vores vigtigste innovationer er motorer drevet på metanol. Et brændstof, som kan erstatte de fossile brændstoffer, der ellers anses som værende en af branchens helt store klimasynder, når skibene rejser de mange tusinde kilometer, det kræver at have en global infrastruktur.

Så for mig ligger det lige til højrebenet. Hvorfor handler beslutningstagerne ikke på blandt andet brændstof og opstiller regulativer, der kan presse branchen hen mod at vælge den mere klimaneutrale løsning?

Vi kan som branche udvikle og innovere, men hvad nytter det reelt uden handling fra det offentlige? Fra beslutningstagerne? Vi i det private har bestemt mulighed for at tage en del af byrden, men vi kan ikke stå på de vigtige beslutninger. Det har vi jo af gode grunde simpelthen ikke mandat til.

Private skal ikke stå alene med ansvaret

Skal vi virkelig noget har vi brug for, at der handles nu, og det må komme fra vores politikere og ikke blot det private, som lige nu bærer ansvaret alene. Sådan føles det i hvert fald.

Læs også

Jeg håber derfor, at ministeren for fiskeri, Jacob Jensen (V), klimaministeren, Lars Aagaard (M), og andre fremtrædende politikere og beslutningstagere vil gå forrest med handlinger og incitamenter, der inspirerer flere i det offentlige og private til frivilligt at omfavne den grønne omstilling og skabe en klimaneutral skibsfart inden 2050.

For som Morten Bødskov selv nævner i det føromtalte debatindlæg. Dansk skibsfart udleder lige nu som branche mere CO2 end alle danskerne tilsammen.

Vi skal gøre noget, og det skal være nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Rasmussen

Administrerende direktør, Nordhavn Power Solutions

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024