Ribe Amt har miljøministerens tillid i forureningssag

19/9-05: Ribe Amt har i forbindelse med den truende forurening af grundvandet i Midtjylland og Grindsted, iværksat en række initiativer. Ministeren finder derfor ikke grund til selv at gå dybere ind i sagen.
Dokumentation
Spørger: Troels Ravn (S)

Spørgsmål S 3464: Vil ministeren kommentere den truende forurening af grundvandet i Midtjylland og Grindsted Å som følge af det tidligere Grindstedværket A/S’s aktiviteter som blandt andet omtalt i TV-avisen den 5. september 2005?

Svar fra ministeren: Forureningen i Grindsted By er mellem de 11 største forureningssager, som jeg omtalte i min besvarelse af spørgsmål nr. 205 af 7. september 2005 til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Jordforureningsloven fastlægger i dag grundlaget for amtets prioritering af indsatsen over for forurenet jord. Det fremgår af loven, at indsatsen primært skal ske over for grundvandstruende forureninger og forureninger, der kan have en skadelig virkning for mennesker på arealer med bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads. Det er endvidere muligt for amtet at prioritere andre forureninger, hvis der er tungtvejende grunde.

Det er jordforureningsloven, der fastlægger principperne for, hvorledes indsatsen over for jordforurening skal prioriteres i amtet. Ansvaret for oprydning ligger hos amtet, og den 1. januar 2007 overføres ansvaret til regionerne. Efter januar 2007 har ministeren efter de nye bestemmelser i jordforureningsloven, mulighed for at pålægge en region at rydde op, hvis der er vægtige overordnede hensyn i en konkret sag, uanset at regionen har andre jordforureningsopgaver, der presser sig på.

I min besvarelse af spørgsmål nr. S 3465 har jeg oplyst om Ribe Amts initiativer for at følge situationen for grundvandet som følge af Grindstedværkets aktiviteter. Jeg har ikke grundlag for at tro, at amtet ikke tager deres opgave alvorligt, men jeg har bedt Miljøstyrelsen følge sagens udvikling.

Spørgsmål S 3465: Hvilke initiativer agter ministeren at iværksætte i forbindelse med den truende forurening af grundvandet i Midtjylland og Grindsted Å efter Grindstedværket A/S?

Svar fra ministeren: Ribe Amt har oplyst til Miljøstyrelsen, at Ribe Amts Udvalg for Teknik og Miljø den 6. september 2005 har behandlet sagen om grundvandsforureningen i Grindsted og har besluttet at indstille til amtets økonomiudvalg og amtsråd, der har næste møde den 21. september 2005, at der iværksættes følgende initiativer inden for to måneder.

  • Kontrolmåling for kviksølv i Trane Sø
  • Undersøgelse af risiko for afdampning
  • Mulig udvidelse af området for havevandingsforbud
  • Etablering af nye overvågningsboringer
  • Vurdering af - sammen med embedslægen og Grindsted Kommune - om der skal ske sikring af banegravsdepotet i forhold til offentlighedens færdsel
  • Tæthed af undersøgelsesboringen til det dybe grundvandsmagasin skal undersøges
  • Vurdering af påvirkninger af Grindsted Å

    Desuden indstiller udvalget for Teknik og Miljø, at der arbejdes videre med næste fase, som omhandler etablering af kontrolprogram for overvågning, der indebærer mulighed for hurtigt indgreb, hvis der opstår akutte problemer. Som det fremgår af ovenstående, er amtet, som ansvarlig myndighed i henhold til jordforureningsloven, i gang med en række konkrete initiativer i forhold til forureningen. Jeg finder derfor ikke, at der på det foreliggende grundlag er behov for, at jeg tager initiativer.


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024