Folkeskolen bryder ikke den sociale arv

KORT NYT: Der er ingen synderlig forskel på de danske folkeskoler, viser ny undersøgelse. Derimod er det forskellene i børnenes sociale baggrund, der er afgørende for, hvordan de klarer sig, siger formand for Skolerådet.
Kasper Frandsen
Forældre tjekker i stigende grad folkeskolerne og vælger en skole med højest muligt karaktergennemsnit og færrest sociale problemer, men en ny undersøgelse, lavet af 'Rådet for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Folkeskolen' viser, at der ikke er nogen uddannelsesmæssig grund til at se eksamensgennemsnittet som garant for, hvilken skole der er bedst. Ifølge undersøgelsen er det barnets sociale baggrund, der gør forskellen på, hvilke børn der klarer sig bedst.

Charlotte Ringmose, der forsker i børns sociale baggrund og dens betydning for læring, siger, at børn ofte klarer sig dårligt, hvis de kommer fra hjem, hvor forældrene mangler uddannelse, penge og socialt netværk. Hun mener i modsætning til Skolerådet, at der er forskel på, hvor man sender et svagt barn hen, fordi der er forskel på skolernes indsats i forhold til at bryde den sociale arv.

"Nogle steder mister lærere og pædagoger alt for tidligt troen på, at lille Ali kan blive læge eller advokat og holder derfor alt for tidligt op med at stille krav," siger hun til Kristeligt Dagblad.

Charlotte Ringmose mener, at denne manglende tiltro har fastfrosset Danmark i sociale mønstre, der er svære at bryde.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024