K: Stop for nye aftaler med landbruget

NYHED: Mens fødevareministeren er villig til at åbne op for mere kornproduktion i Danmark, sætter De Konservative hælene i. Landbruget skal først nå to aftalte miljømål.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Før landbruget har leveret på disse to områder, så skal de ikke regne med vores støtte til at øge kornproduktionen med mere gødning.

Per Ørum Jørgensen
Miljøordfører (K)

"Få etableret randzoner og lev op til pesticidhandlingsplanen." Det er kravene fra De Konservative, som dermed afviser et forslag fra landbruget, der vil give landmændene lov til at øge brugen af kvælstof på nogle marker.

Flere Venstrepolitikere er ellers meget positive overfor landbrugets forslag.

"Det er vigtigt, at vi ser på mulighederne for at udvide og optimere produktionen, netop fordi situationen er, som den er. Men det skal hele tiden være under hensyntagen til, at vi værner om natur og miljø, og at vi lever op til det beskyttelsesniveau, som vi har aftalt på området," sagde fødevareminister Eva Kjer Hansen i dagbladet Børsen forleden.

Hun bliver støttet af partifællen Henrik Høegh, som er tidligere viceformand for Dansk Landbrug, stedet hvor forslaget kommer fra.

"I dag er det sådan, at vi handicapper alle hektarer lige meget af hensyn til miljøet. Og den fremtidige model i min verden betyder ikke, at vi skal forurene mere, men at vi skal lave en koncentreret miljøindsats på særligt sårbare arealer," sagde Henrik Høegh i samme artikel.

Landbruget bagud med begge aftaler
Men den konservative regeringspartner afviser forslaget, før landmændene har etableret randzoner som aftalt med regeringen i Vandmiljøplan III og sænket pesticidforbruget som aftalt i Pesticidplanen. På begge områder er landbruget langt fra at nå målene. 

"Før landbruget har leveret på disse to områder, så skal de ikke regne med vores støtte til at øge kornproduktionen med mere gødning," siger De Konservatives miljøordfører Per Ørum Jørgensen, der har endnu et krav:

"Når de så har vist, at de kan overholde disse to aftaler, så skal de også dokumentere, at en øget kornproduktion igennem mere gødskning giver mening rent samfundsøkonomisk," siger Per Ørum Jørgensen.

Han vil have sikkerhed for, at den øgede gødskning ikke vil øge udgiften til den forestående implementering af de meget omfattende naturbeskyttelsesdirektiver (vandramme- og habitatsdirektivet).

De Konservative frygter nemlig, at den øgede gødskning vil øge forureningen af vandmiljøet og at den øgede kornproduktion vil være minimal i forhold til den globale kornmangel.

R: God melding fra K
Dansk Folkeparti er positive overfor at lade landmændene gøde markerne mere så længe miljøet ikke lider skade.

Men både Socialdemokraterne og De Radikale støtter den konservative modstand.

"Det er en god melding fra De Konservative. Landbruget kan ikke regne med at få lempelser, når de ikke er så langt bagud med at holde aftalerne om randzonerne og reduktionen af pesticidforbruget," siger Johs. Poulsen (R).

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024