Landbrug: Ingen konflikt mellem landbrug og natur

REAKTION: Ny rapport peger på, at landbruget presser naturen, men i Landbrug & Fødevarer ser man ingen konflikt mellem landbrug og biodiversitet. Men organisationen er med på nye initiativer.
Anders Jerking

Vi ser ingen konflikt mellem at dyrke landbrug på en intensiv, professionel måde, samtidig med at man gør en indsats for naturen og biodiversiteten.

Niels Peter Nørring
Landbrug & Fødevarer
Den nye miljøtilstandsrapport fra DMU peger på, at det intensive landbrug presser naturen, som på mange områder er i tilbagegang. Altinget har spurgt Niels Peter Nørring, direktør for Miljø og Energi i Landbrug & Fødevarer, hvad han siger til rapportens konklusioner.

"Der er ingen tvivl om, at landbruget påvirker naturen, men vi mener, at man de seneste år har vendt udviklingen, så det begynder at gå den rigtige vej. Men det tager tid at få forbedret naturtilstanden og biodiversiteten, men udviklingen er vendt, og med initiativerne i Grøn Vækst er der sat noget i gang, som vil understøtte den udvikling," siger Niels Peter Nørring.

Hvor ser du, at udviklingen er vendt?

"Landbruget er begyndt at etablere småbiotoper og læhegn, og der er øget omlægning til økologisk jordbrug, så der er flere elementer, som gør, at naturen og biodiversiteten vil få det bedre. Vi ser ingen konflikt mellem at dyrke landbrug på en intensiv, professionel måde, samtidig med at man gør en indsats for naturen og biodiversiteten."

Den modsætning er ellers tydelig i rapporten, hvor man kan se, at det på en lang række områder går tilbage for naturen - blandt andet for fuglene i agerlandet. Hvorfor mener du ikke, at der er en modsætning mellem intensivt landbrug og biodiversitet?

"Man kan godt lave intensivt landbrug, men så skal man lave ordninger, der understøtter for eksempel agerhønen. Vi har peget på dyrkningsfrie flora- og fauna-striber i marken eller langs markerne, hvor agerhønen og andre fugle ville kunne få det bedre. Det kunne være en god erstatning for mange af de naturlige skel, der er forsvundet mellem markerne, og det ville mange landmænd kunne tilslutte sig."

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024