DOF vil have Tøndermarsken fredet igen

FUGLE: Vandstanden i Tøndermarsken er blevet sænket i foråret til skade for fuglelivet. En skandale, mener DOF. Miljøministeren vil drøfte sagen med Tønder Kommune.
Anders Jerking

Fuglelivet tager skade, fordi vandstanden er sænket i Tøndermarsk. Det er en skandale, mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF) ifølge Politiken.

Vandstanden er faldet, fordi landmændene har uddybet de render, der leder vandet væk fra området. I 2007-08 udløb en aftale, hvor landmændene fik 2.000 kroner pr. hektar, hvis de lod vandstanden være højere og sørgede for afgræsning af området. Da aftalen udløb, blev tilskuddet sænket til 850 kroner pr. hektar, og det betød, at næsten ingen aftaler blev fornyet.

Christian Hjorth, formand for DOF, mener, at man nu må frede området igen og denne gang sætte præcise krav til driften og vandstanden.

Sådan har det altid været 
Formanden for Tønder Kommunes landlejeudvalg, Preben Linnet (V), afviser at gribe ind.

"Sådan har man altid drevet området. Det var så anderledes i en femårig forsøgsperiode, men den udløb. Det er bondefangeri, hvis man pludselig mener, at det skal være permanent," siger han til Politiken.

Troels Lund rejser ser på sagen 
Miljøministeriet indgik i 2007 en aftale med kommunen om, at den ville fortsætte den miljøvenlige drift i den offentligt ejede del af marsken. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) rejste i sidste uge sagen over for Tønder Kommune for at sikre, at aftalen bliver overholdt.

"Vi har en meget ambitiøs aftale med Tønder Kommune om, hvordan driften af Tøndermarsken skal være. Borgmesteren har sagt til mig, at kommunen står ved aftalen. Den skal overholdes, og det vil jeg sørge for sker," siger ministeren til Politiken.

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, har nu stillet spørgsmål til miljøministeren for at få ham til sikre naturværdierne i området. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Christian Hjorth

Fhv. formand, Dansk Ornitologisk Forening, fhv. skoleinspektør, Sevel skole
lærer (Silkeborg Seminarium 1965)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024