Troels Lund: Marsken er Tønders ansvar

FUGLELIV: Det er kommunens ansvar at beskytte fuglelivet i Tøndermarsken, slog miljøminister Troels Lund Poulsen (V) fast på et samråd. Socialdemokraterne beskylder ministeren for slaphed.
Der er en aftale om fuglelivet i Tøndermarsken, og det er kommunens opgave at leve op til den, mener miljøministeren.
Der er en aftale om fuglelivet i Tøndermarsken, og det er kommunens opgave at leve op til den, mener miljøministeren.
Anders Jerking

Det er slaphed og slendrian fra ministerens side. Det nytter ikke, at vi har et naturområde, der er beskyttet af alverdens direktiver, og så har vi en miljøminister, der ikke gør sig umage med, at de internationale forpligtelser bliver overholdt.

Mette Gjerskov
Miljøordfører (S)
Det er Tønder Kommunes ansvar at sikre, at Tøndermarsken fremover bliver drevet naturvenligt til gavn for områdets ynglefugle. Det slog miljøminister Troels Lund Poulsen (V) fast på et samråd onsdag. Socialdemokraterne er langtfra tilfredse med ministerens svar.

Baggrunden for samrådet er, at landmændene i området har sænket vandstanden i marsken til skade for fuglelivet. Tønder Kommune og miljøministeren har siden skændtes om ansvaret.

Ministeren mener, at der i 2007 blev indgået en aftale mellem Miljøministeriet og Tønder Kommune, der skulle sikre en fortsat naturvenlig drift af området. Tønders borgmester, Vagn Therkel Pedersen (løsgænger), har modsat hævdet, at der ikke var indgået en aftale, men kun udsendt en pressemeddelelse. Efterfølgende har det vist sig, at pressemeddelelsen var selve aftalen (se teksten nedenfor). For to uger siden mødtes Troels Lund Poulsen og Vagn Therkel Pedersen. Her blev de enige om, at der er en aftale, men at udmøntningen skal aftales nærmere.

Kommunens ansvar 
På onsdagens samråd understregede ministeren igen og igen, at det er kommunens ansvar at sikre den naturvenlige drift.

Dokumentation

PRESSEMEDDELELSE FRA MILJØMINISTERIET 28. MARTS 2007: 

INDSTATS PÅ VEJ FOR TØNDERMARSKENS YNGLEFUGLE

Miljøminister Connie Hedegaard er på vej med en plan for en fokuseret indsats for ynglefuglene i Tøndermarsken. Planen kommer som en naturlig opfølgning på rapporten "Tøndermarskens ynglefugle 2005-2006", som Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har offentliggjort i dag. Rapporten indeholder en status for udviklingen i ynglefuglebestandene i Tøndermarsken og konkluderer blandt andet:

  • at de fem-årige aftaler om støtte til miljøvenligt jordbrug har øget udstrækningen af fugtige arealer i Tøndermarsken
  • at der har været en fremgang i ynglefuglebestandene i området, men at fremgangen alene er knyttet til arealer omfattet af ordningerne
  • at den positive effekt kun viser sig på arealer, der aldrig tidligere har været dyrket eller drænet
  • at især ræv udgør en alvorlig trussel mod ynglefuglebestandenes videre fremgang

Helt i tråd med DMU's anbefalinger vil Miljøministeriet nu fokusere indsatsen til de områder af Tøndermarsken, der er mest værdifulde for ynglefuglene:

"Tøndermarsken er et af de unikke naturområder i Danmark, som vi skal passe særligt på. Sammen med DMU har vi nu udpeget et kerneområde på i alt 850 hektar, som bør prioriteres i den videre indsats. Hvis vi vil gøre noget for engfuglene, giver det mening, at fokusere indsatsen her, fordi det rummer langt den største del af rederne fra stor kobbersneppe, viber og rødben i de ydre koge", siger miljøminister Connie Hedegaard (K), der slår fast, at fokuseringen på kerneområdet ikke er ensbetydende med en nedprioritering af de øvrige arealer indenfor Tøndermarkslovens område.

"Ræven er dog en trussel for engfuglene. Siden midten af firserne, da rævene i området var ramt af hundegalskab, er bestanden af ræve vokset markant. Derfor vil jeg nu bede det lokale statsskovdistrikt om at tage kontakt til Tønder Kommune, for at se på hvordan der kan tages hånd om problemet", siger miljøminister Connie Hedegaard (K).

Tønder Kommune, og Fødevareministeriets Direktorat for FødevareErhverv, som til sammen administrerer væsentlige dele af kerneområderne, har givet tilsagn om, at de offentligt ejede arealer i marsken fremover drives miljøvenligt og i overensstemmelse med anbefalingerne fra DMU. Det er håbet, at også privatejede arealer i kerneområdet med tiden kan inkluderes, så kerneområdet bliver en palet af sammenhængende stats-, kommunalt og privatejede arealer med engfuglevenlig indretning og drift baseret på frivillighed.

De frivillige aftaler (MVJ) om miljøvenlig drift udløber i år. I efteråret forventes tilskuddene dog afløst af nye ordninger under landdistriktsprogrammet - men uden tilskud til offentligt ejede arealer.  For Tønder Kommune er det vigtigt at medvirke til at forbedre levemulighederne for marskens ynglefugle. 
 
"Marsk- og vadehavsområdets rige og mangfoldige fugleliv er et af vores helt store aktiver. Det er vi kendt for ikke bare herhjemme, men også i international sammenhæng. Også af den grund skal vi værne om fuglelivet, og derfor går Tønder Kommune gerne ind i en dialog om, hvordan vi kan gå nye veje. Men samtidig er det vigtigt for mig at understrege, at nye tiltag naturligvis skal ske i respekt for de aftaler, vi har indgået med berørte landmænd", siger borgmester Vagn Therkel Pedersen, Tønder Kommune (V).

De beskyttede arealer i Tøndermarsken omfatter i alt 2.570 ha. Arealerne blev omfattet af Tøndermarskloven i 1988 for at bevare et af de største marskarealer i Danmark som et samlet naturområde af national og international betydning. Ifølge loven skal ca. 1200 ha henligge i vedvarende græs, heraf har 735 ha været omfattet af MVJ-aftaler.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024