Eksperter: Grøn Vækst stopper ikke tilbagegangen i biodiversitet

GRØN VÆKST: Tre af landets førende eksperter er enige om, at Grøn Vækst ikke er nok til at standse tilbagegangen i den danske biodiversitet. Det var ellers et erklæret mål med Grøn Vækst.
Hvis man skal nå biodiversitets-målene, må man satse mere på skovene, mener seniorforsker Rasmus Ejrnæs, DMU.
Hvis man skal nå biodiversitets-målene, må man satse mere på skovene, mener seniorforsker Rasmus Ejrnæs, DMU.Foto: colourbox
Anders Jerking

Ser man faktuelt på det, så er dette udspil regeringens endelig fallit på biodiversitets-området

Carsten Rahbek
Professor, Københavns Universitet
Fakta

Fakta:

- Antallet af fugle i det åbne land er faldet med 30 pct. siden 1990

- Forekomsten af småkræ, fisk og planter i danske vandløb er mere end halveret siden midten af 1900-tallet

- 60 pct. af Danmark består af landbrug - 15 pct. af bebyggelse


Kilde: Nordisk Ministerråd
Regeringen har forpligtet sig til at standse tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed inden 2010, men det mål når regeringen ikke med Grøn Vækst, mener tre af landets førende eksperter i biodiversitet.

"Ser man faktuelt på det, så er dette udspil regeringens endelig fallit på biodiversitets-området. I 2002 blev det besluttet, at tilbagegangen skulle stoppes inden 2010. Nu er vi i 2009, og der findes ikke en plan for, hvordan man skal nå målet. Den plan burde have været med i Grøn Vækst. Det er den ikke, og det er det samme som at give op," siger Carsten Rahbek. Han er professor i makroøkologi på Københavns Universitet og forsker i biodiversitet.

Ikke nok 
Af kommissoriet til Grøn Vækst fremgik det, at udspillet skulle sikre biodiversiteten, og flere stedet i Grøn Vækst fremhæver regeringen, at biodiversiteten bliver forbedret, fordi man opretter nye naturarealer, overvåger Natura 2000-områderne og forstærker vandmiljø-indsatsen. Men det er ikke nok, mener Carsten Rahbek.

"De skriver mange steder i oplægget, at initiativerne hjælper biodiversiteten. Men der er ikke en plan for indsatsen, og det er en falliterklæring. Udspillet vil hjælpe en lillebitte smule, men det standser ikke tilbagegangen," siger han og understreger, at det er muligt at stoppe tilbagegangen, hvis man vil.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024