Ikke flertal for nye forslag om naturkontrol

NATUR: Der var ikke flertal for S og SF's forslag om mere kontrol med §3-naturen, da forslagene blev behandlet i sidste uge. Regeringspartierne vil i stedet afvente miljøministerens undersøgelse.
Anders Jerking
Der skal gøres noget for §3-naturen. Men hvad, det er der ikke enighed om blandt Folketingets partier. Det står klart efter en debat torsdag, hvor Folketinget behandlede to beslutningsforslag om mere naturkontrol fra henholdsvis Socialdemokraterne og SF (se forslagene nedenfor).

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti kunne ikke støtte forslagene, men vil i stedet afvente resultaterne af den §3-undersøgelse, som miljøminister Troels Lund Poulsen (V) netop har sat i gang.

"Og så er det selvfølgelig klart, at jeg, når vi får et ordentligt beslutningsgrundlag, vil overveje, om vi skal iværksætte yderligere tiltag i forhold til hele spørgsmålet om §3," sagde ministeren under debatten.

Her slog han fast, at han har tillid til, at kommunerne kan løfte opgaven med at varetage §3-naturen, og, at der derfor ikke er behov for ændringer i naturbeskyttelsesloven.

Dokumentation

Resumé af det socialdemokratiske forslag:
Beslutningsforslaget pålægger regeringen at opdatere registreringen af beskyttede naturarealer under naturbeskyttelseslovens § 3 ved bl.a. at foreslå fastsat frister for den kommunale opdatering af forekomsten af beskyttede naturtyper. Beslutningsforslaget pålægger endvidere regeringen at sikre, at omlægning, gødskning og sprøjtning af § 3-natur helt ophører, og at interesseorganisationer får forbedret klageadgang til Naturklagenævnet. Yderligere pålægger beslutningsforslaget regeringen at foranledige, at de enkelte kommuner iværksætter lovliggørelsessager bl.a. ved øget brug af luftfotos, og at foranledige en skærpelse af håndhævelsen af bestemmelserne

Resumé af SF's forslag:
Beslutningsforslaget pålægger regeringen at tage de nødvendige initiativer til styrkelse af tilsynet med beskyttede naturområder og i overensstemmelse med bl.a. følgende retningslinjer fremsætte forslag til lovændringer i Folketinget i foråret 2010: De statslige miljøcentre under By- og Landskabsstyrelsen skal årligt vurdere, hvorvidt den kommunale indsats i hver enkelt kommune lever op til lovgivningens formål og til de krav, Danmark har forpligtet sig til at efterkomme som følge af forpligtelser i henhold til EU-retten og internationale forpligtelser i øvrigt. Herudover skal miljøcentrene overtage, for så vidt angår naturbeskyttelseslovgivningen, de regionale statsforvaltningers beføjelser efter den kommunale styrelseslov. Endelig afgiver miljøministeren hvert andet år en redegørelse til Folketinget om det af miljøcentrene udførte tilsyn.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024