Ellemann vil gøre biodiversitet til en folkesag

INTERVIEW: Biodiversitet skal være en folkesag, der optager folk på samme måde som klimaet, mener miljøminister Karen Ellemann (V). Hun peger desuden på skove, kemi og miljøteknologi som mærkesager.
Miljøministeren vil gøre biodiversitet til en folkesag, for uden folkelig opbakning er det svært at gennemføre initiativer, mener hun.
Miljøministeren vil gøre biodiversitet til en folkesag, for uden folkelig opbakning er det svært at gennemføre initiativer, mener hun.Foto: Steen Evald
Anders Jerking
Fakta

Fakta:
Karen Ellemanns mærkesager
Ellemann har været miljøminister siden marts. Foruden biodiversitet og affald nævner hun skove, kemi og miljøteknologi som sine mærkesager.

Om skove:
"Jeg har nedsat det skovpolitiske udvalg, som i løbet af et halvt års tid kommer med en række anbefalinger, så vi kan revidere det nationale skovprogram."
Har skovene været underprioriteret i miljøpolitikken?
Nej, i medierne kan man få det indtryk, at vi helt har glemt skovene. Det synes jeg på ingen måde er rigtigt. Der bliver rejst skov i et fornuftigt omfang."

Om kemi:
"Hele kemi-området har min opmærksomhed. Vi har god forskningen om blandet andet forståelsen af cocktail-effekter. Det skal vi fastholde. Så skal vi løbende sikre beskyttelsen af forbrugerne. Det handler ikke altid om forbud, men lige så meget om forbrugeroplysning."

Om miljøteknologi:
"Jeg var tidligere på året i Kina, hvor jeg havde lejlighed til at se vækst-mulighederne i hele det miljøteknologiske område. Vi har kloge hoveder i Danmark, som i årtier har arbejdet intenst med dette område og som har udviklet teknologier, der giver miljøforbedringer. Jeg ser eksporten af miljøteknologiske løsninger som en vigtig vej for vores land."

2010 er internationalt biodiversitets-år. Men det er der ikke mange, der har opdaget. Det ærgrer miljøminister Karen Ellemann (V).

Hun vil som en mærkesag øge befolkningens bevidsthed om biodiversitet.
"Opgaven med at stoppe tilbagegangen i arter er jo en af vores vigtigste opgaver, men det store spørgsmål er, hvordan vi får gjort problemstillingen vedkommende. Hvordan får vi gjort det til en folkesag? Det vil jeg rigtig gerne," siger Karen Ellemann.

Hun drager en parallel til klimadagsordenen, som de fleste danskere er blevet bevidste om.
"Taler man med en elev i 3. klasse, så kan de hurtigt forklare, hvorfor det med klimaet er vigtigt. Der er et folkeligt ejerskab til klimadagsordenen og en accept af, at vi er forpligtede til at nedbringe CO2-udslippet," siger hun og fortsætter:
"Jeg er optaget af, hvordan vi får samme forståelse og samme accept af biodiversitets-dagsordenen, men det er vanskeligt alene af den grund, at ordet biodiversitet er svært. Det er ikke et særligt salgsbart begreb."

Folkelig opbakning afgørende
Ministeren fortæller, at hun har prøvet at tale om biodiversitet med både sine venner og sine børns legekammerater. Ofte bliver hun mødt af spørgende blikke. Biodiversitet er langtfra en folkesag. Når hun selv skal forklare problemstillingen bruger hun billedet af en bil, der ræser ud ad vejen. Undervejs taber den en skrue. En kofanger. En skrue til og måske et vindspejl. Pludselig går bilen i stå. Men hvilken tabt skrue var den afgørende? Det er svært at svare på. På samme måde er det umuligt at sige, hvilke arter der er afgørende i økosystemernes fin-tunede mekanik.
"Det billede vil jeg gerne have ind i folks bevidsthed," sige hun.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024