Forskere vil halvere kvælstof-udledning

BIODIVERSITET: Hvis biodiversiteten i de danske have skal sikres, er det nødvendigt at nedbringe kvælstof-udledningen med 30.000 ton, mener eksperter. Helt urealistisk, mener Landbrug & Fødevarer.
Foto: Claus Nissen
Anders Jerking

De planlagte kvælstof-reduktioner i vandplanerne er langt fra nok, hvis biodiversiteten i de danske have og fjorde skal sikres. Sådan lyder det kontante budskab fra en række forskere, som i en ny rapport ser på, hvordan Danmark kan indfri løftet om at standse tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed.

"Der er brug for at gøre noget ud over de vandplaner, som nu er vedtaget. Vores bud er, at det er nødvendigt at reducere kvælstoftilførslen til vandmiljøet fra de nuværende omkring 60.000 tons pr. år til omkring 30.000 ton," siger professor Stiig Markager, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, der har været med til at skrive rapportens anbefalinger om biodiversitet i havet.

Rapporten, der blev offentliggjort i sidste uge, er lavet af 42 universitetsforskere, som har udført arbejdet for Det Grønne Kontaktudvalg.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024