Cheminova-projekt udskudt

21/6-05: Miljøprojektet, som skal stoppe udsivning fra giftdepotet ved Cheminova kan ikke startes i år. Miljøministeren har bedt Miljøstyrelsen om at søge at fremme processen.
Dokumentation
Spørger: Jens Peter Vernersen (S)

Spørgsmål S 2108: Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer der vil blive taget for omgående at få igangsat miljøprojektet, der skal sikre mod udsivning fra giftdepotet ved Cheminova?

Svar fra ministeren: Miljøstyrelsen oplyser, at det var planlagt, at etableringen af afværgeforanstaltningen skulle påbegyndes i juli måned og være afsluttet i november 2005. Som forberedelse hertil har der været afholdt en prækvalifikationsrunde, hvor 5 entreprenører blev prækvalificeret til at byde på projektet.

Imidlertid har amtsrådet på møde den 31. maj besluttet, at prækvalifikationen skal drøftes nærmere. Den yderligere drøftelse vil medføre, at projektet bliver forsinket, og dette giver øget risiko for vinterstorme og ugunstige vejrforhold under projektet, som blandt andet omfatter 16 meter høje stålspunsplader. Projektet bliver derved umuligt at gennemføre i 2005. Som følge heraf har Ringkjøbing Amt anbefalet Miljøstyrelsen, at projektet i stedet gennemføres så tidligt som muligt i 2006 under hensyn til fugle og vejrlig.

Som jeg allerede har tilkendegivet overfor pressen synes jeg, at det er ærgerligt, at vi ikke kan igangsætte projektet i år. Vi må naturligvis respektere amtsrådets beslutning og afvente amtets stillingtagen. Amtsrådet behandler sagen igen på møde den 28. juni. Men jeg har bedt Miljøstyrelsen om at søge at fremme processen, og jeg ved, at der allerede er aftalt møder med amtets administration for at drøfte projektets udbudsform og tidsplan.

Endelig har jeg på et møde den 20. juni 2005 med amtsborgmester Knud Munk Nielsen fra Ringkøbing Amt understreget, at jeg lægger vægt på, at projektet gennemføres, hvilket Knud Munk Nielsen forsikrede mig om.

Spørgsmål S 2109: Vil ministeren oplyse, hvem der skal finansiere projektet vedrørende giftdepotet ved Cheminova, såfremt projektet ikke er afsluttet inden udgangen af 2006?

Svar fra ministeren: Miljøstyrelsen oplyser, at der foreligger en fællesfinansieringsaftale mellem Ringkjøbing Amt og Miljøministeriet, hvor hver part finansierer halvdelen af etableringsudgifterne for afværgeforanstaltningen. Efter etablering af afværgeforanstaltningen er amtet ansvarlig for drift, vedligeholdelse og monitering, herunder finansieringen af disse aktiviteter.

Miljøstyrelsen har givet tilsagn om støtte til teknologiudvikling sprojekter, som skal belyse alternative oprydningsmetoder og udgifterne ved disse. Fællesfinansieringsaftalen er udformet ud fra en forventning om, at afværgeforanstaltningen ville blive igangsat og etableret i 2005. I fortsættelse af amtsrådets manglende godkendelse af prækvalifikationen af entreprenører har amtet meddelt Miljøstyrelsen, at de ikke finder, at det er forsvarligt at gennemføre afværgeforanstaltningen i løbet af vinteren i år på grund af risikoen for vinterstorme.

Miljøstyrelsen har taget denne vurdering til efterretning. Miljøministeriets andel er finansieret via aktstykke nr. 120 af 19. april 2005, hvor pengene er overført til Miljøstyrelsens driftsbevilling. Der er overførselsret til de efterfølgende finansår, hvis bevillingen ikke udny ttes i indeværende år. Hvis projektet mod forventning ikke kan afsluttes i 2006, forventes den nye region Midtjylland at overtage amtets forpligtelser i projektet, under forudsætning af vedtagelse af lovforslaget om ændring af lov om forurenet jord (Udmøntning af kommunalreformen). Finansieringen af Miljøministeriets andel forventes at være uændret.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024