Dansk landbrug: Det er ikke kun os

NYHED: Landbruget er træt af at blive fremstillet som den enste skurk, når det gælder kvælstofforurening fra luften. Andre sektorer bidrager med over halvdelen af det samlede kvælstofnedfald, viser en ny opgørelse.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Hvor kommer luftens kvælstofnedfald fra?

  • Kvælstof (ammoniak) fra Dk (landbruget) 41 %

  • Kvælstof fra Dk (Energi og transport) 5%

  • Alt kvælstof fra udlandet: 55%

    Kvælstof
    - i forskellige forklædninger:

    Kvælstof er et andet ord for grundstoffet Nitrogen – der forkortes N.

    Kvælstof kommer fra landbruget i form af ammoniakdampe fra dyrenes afføring.

    Kvælstof fra energi- og transportsektoren kommer fra kraftvarmeværker og bilernes udstødningen. De kendes som kvælstofilter (NOx)

    Udtrykket "ammoniak-sårbare områder" det samme som et område der er sårbart overfor kvælstof.

    Hvorfor er kvælstof et problem ?

    I moser og heder ændrer sig over årene markant, hvis de får tilført for meget kvælstof uanset om der er form af ammoniak eller kvælstofilter. I heder og moser er jorden fattig på kvælstof og de naturlige planter bliver udkonkurreret af almindelig vegetation og dermed forsvinder disse specielle naturtyper.


  • Kilde: Altinget, Dansk Landbrug, DMU
    I en ny opgørelse fra Statistik Nyt fra Dansk Landbrug fremgår det, at landbruget tegner sig for 41 procent af kvælstofnedfaldet i Danmark. Resten af kvælstofnedfaldet kommer fra energi- og transportsektoren og fra udlandet. Mængden af kvælstof fra udlandet udgør

    I kilo svarer det til, at der årligt falder 16 kilo kvælstof på hver hektar – hvoraf landbruget bidrager med 6,5 kilo i gennemsnit. Danmarks Miljøundersøgelser, som har lavet undersøgelserne som landbruget bruger til opgørelsen, bekræfter at landbrugets tal er korrekte, men ønsker ikke at kommentere tallene yderligere.

    Kvælstofnedfaldet truer unikke naturområder såsom heder og moser. Typisk for et sårbart naturområde gælder det, at det har en tålegrænse på 5 kilo kvælstof per hektar. Den ikke landbrugsrelaterede forurening er på 10 kilo per hektar - det dobbelte af områdernes tålegrænser.

    Hvis alle landbrug forsvandt
    "Hvis alle danske landbrug forsvandt i morgen, ville sårbare naturområder stadig være belastet af kvælstofforureningen fra luften", siger Henrik Høegh, viceformand i Dansk Landbrug.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024