Debat

Dansk politik er forandret

Koncentrat af lederen "Politisk balanceakt" i Jyllands-Posten 11/5 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
DANSK POLITIKS AKTØRER har god grund til af følge udviklingen i Socialdemokratiet med spænding, da en stribe meningsmålinger uafhængigt af hinanden har vist betydelig fremgang i vælgerstøtten til partiet.

Her i avisen viste Rambøll Managements måling en fremgang på seks mandater på Venstres og Dansk Folkepartis bekostning. De vidner om betydelig gennemslagskraft og dokumenterer, at den nye formands dagsorden om fornyelse og fordomsfri, grænseoverskridende medvirken i lovgivningsprocessen i Folketinget er accepteret af den største vælgergruppe. Spørgsmålet er, om opbakningen og accepten er lige så stor i folketingsgruppen og til sin tid hos de delegerede på den kommende kongres.

Nogle vil mene, at Mogens Lykketofts placering i partiets velfærds-udvalg er det samme som at sætte ræven til at vogte gæs, men hvis formandens parole om fordomsfri nyskabelse ellers er trængt ind hos den tidligere formand, kan han omvendt blive en særdeles solid drivkraft i den nødvendige analyse af fremtidsmulighederne i forhold til regeringen.

Der er nemlig ikke blot brug for visionære, men også for garvede og indsigtsfulde folk, når statsministerens spindoktorer for tiden arbejder ihærdigt på at lægge politiske fælder ud for Helle Thorning-Schmidt.(...)

Den uventede åbenhed om nye forhandlingsmuligheder kan tvinge regeringen til at gå ind i debatten om velfærdsreformer meget tidligere end planlagt, hvis den socialdemokratiske leder får yderligere medvind.

Det vil være uklogt og næsten umuligt for regeringen ensidigt at holde sig ude af debatten, hvis den kører på fuld tryk allerede før Folketingets sommerferie og fortsætter sommeren over.(...)

Dansk politik er ikke den samme efter Helle Thorning-Schmidts entré som S-leder. Hun har formået at vende op og ned på begreberne, mærkværdigvis uden, at man endnu har set et konkret program fra hendes hånd.(...)

Én ting er imidlertid at acceptere regeringens skattestop som forhandlingsgrundlag, men noget andet af stor politisk interesse er, hvad Helle Thorning-Schmidt kræver som modydelse. For politisk frisind af denne karakter skal utvivlsomt belønnes.

Det er indtil videre lukket land, måske af den simple grund, at hun endnu ikke ved det selv, men det kan også være led i en spinstrategi om at servere nyskabelserne på så velvalgte tidspunkter, at de gode meningsmålinger holder og også sikrer opbakning på kongressen, mens regeringen trods sin venlige velkomst vil forsøge at afmontere dette usædvanlige politiske balancenummers sikkerhedsnet forinden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024