Danske politikere gør for lidt

Danske politikere har den rigtige holdning til EUs kemikaliereform (REACH), men de deler den sjældent med kollegaer i EU. Sådan lyder kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening, som mener debatten om REACH er kørt af sporet.
Marie Andergren

I EU er der 455 mio. borgere fordelt på 25 lande, så hvis vi fordeler 5,2 mia. over 11 år, så svarer det til en euro om året - eller 7,50 krone per borger. Det er jo prisen på en chokoladebar.

Michael Minter, miljøpolitisk medarbejder
Danmarks Naturfredningsforening
Fakta
EUs kemireform REACH - Registration, Evaluation and Authorization of chemicals - er blevet svækket på en række punkter. Her er de væsentligste:

  • Feb. 2001 - REACH Hvidbog: Borgerne skal have ret til fuld viden om indholdet af produkter med kemikalier. Ingen stoffer skal godkendes, hvis de "uden for rimelig tvivl" er sikre at anvende. Svært nedbrydelige stoffer skal udfases. Farlige kemikalier skal erstattes af mere sikre alternativer. Der skal fastsættes frist for, hvornår alle 100.000 stoffer på markedet er undersøgt.

  • Maj 2003 - REACH-forslag: Kun 30.000 og ikke alle 100.000 stoffer skal reguleres. Borgerne har ikke længere ret til fuld information. Der er undtagelser for en del importerede produkter. Farlige kemikalier skal ikke automatisk erstattes af mindre farlige.

  • Okt. 2003 - Revideret REACH: De 30.000 kemikalier er blevet til 10.000, dels fordi man har ekskluderet kemikalier, der kun bruges 1-10 ton af årlig i EU, dels fordi hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer er ude. Mærkningsreglerne om sundheds og miljøfare gælder ikke for en række produkter.


  • Kilde: Kilde: Politiken
    "Danske politikere har den rigtige holdning til REACH. Men det er ikke nok. De skal også gøre noget for at få den frem og skabe alliancer i EU."

    Udtalelsen kommer fra Michael Minter, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening (DN). Ifølge Michael Minter har debatten i Folketinget om EU-Kommissionens forslag til en ny kemikalielov (REACH) det seneste halve år primært drejet sig om én ting: Hvorfor erhvervsministerene - og ikke længere miljøministrene - sidder ved forhandlingsbordet.

    "Men jeg tvivler på, at politikerne får noget ud af det. I stedet burde de hellere advokere for de store samfundsmæssige fordele, der er ved REACH," siger Michael Minter til Altinget.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024