DI: For let at ryge i miljøsvinsregister

Dansk Industri frygter, at en skærpelse af miljøstraffene vil betyde, at "uagtsomme" virksomheder lander i en ordning, der skal tøjle notoriske miljøsvin.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er fuldstændigt ude af proportioner, hvis man havner i dette register blot ved bøder over 10.000 kroner. Vi mener, at det er helt åbenlyst, at man er nødt til også at hæve beløbsgrænsen for, hvornår Miljøbeskyttelseslovens § 34 træder i kraft, når man med lovforslaget øger bødestørrelserne.

Ulrik Jensen
Jens Ulrik Jensen
Fakta

 Eksempler på nye bødestørrelser fra lovforslaget

  • Ulovlig drift af listevirksomhed, hvor der foreslås en bøde på kr. 50.000.
  • Ulovlig nedgravning, udledning og oplæg af forurenende stoffer m.v., der kan medføre forurening, hvor der foreslås en bøde på kr. 20.000.
  • Ulovlig opbevaring af skrotbiler, hvor der foreslås en bøde på kr. 20.000 for erhvervsdrivendes opbevaring af op til fem skrotbiler og en bøde på kr. 3.000 pr. bil for privates opbevaring af skrotbiler.
  • Ulovlig henkastning af affald i naturen, hvor der foreslås en bøde på kr. 8.000 for erhvervsdrivende og kr. 5.000 for private. For privates henkastning af små mængder skovtursaffald foreslås en bøde på kr. 1.000.
  • Ulovlig henkastning af affald, hvor der foreslås en bøde på kr. 5.000 for erhvervsdrivende og kr. 3.000 for privates henkastning af affald uden for genbrugsstationer, i byer og på parkeringspladser m.v.
  • Ulovlig afbrænding af affald, hvor der foreslås forskellige bødestørrelser afhængig af affaldets art og mængde, eksempelvis foreslås en bøde på kr. 2.000, hvis der afbrændes op til 500 kg . haveaffald, pap, papir og lignende.

Kilde: Miljøministeriet

Større bøder til miljøsyndere. Det er meningen med et nyt lovforslag, som miljøminister Connie Hedegaard (K) netop har sendt i høring.

Hos Dansk Industri har man som udgangspunkt ikke noget imod at øge bødestraffen i miljøsager,

"Det er fint, at der kommer straffe for miljøovertrædelser, der kan mærkes," lyder det.

Dokumentation
 

Fra Miljøbeskyttelsesloven:

Hvis en person eller virksomhed har fået en bøde over 10.000 kroner eller er blevet idømt fængselsstraf. 

§ 34.

Stk. 3. Godkendelsesmyndigheden kan nægte godkendelse eller fastsætte særlige vilkår i godkendelsen, herunder vilkår om sikkerhedsstillelse efter reglerne i § 39 a, såfremt ansøgeren, medlemmer af ansøgerens direktion eller bestyrelse eller andre, der kan øve bestemmende indflydelse på virksomhedens drift, er omfattet af § 40 a.

Stk. 4. Spørgsmål om tilladelse til udledning af spildevand direkte til vandløb, søer eller havet fra en listevirksomhed behandles samtidig med afgørelsen om godkendelse efter dette kapitel og indgår i godkendelsen. Vilkår for udledningen af spildevand behandles efter reglerne i dette kapitel.

Stk. 5. Afslag på ansøgning om godkendelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, hvis begrundelsen for afslaget er, at lokaliseringen af virksomheden det pågældende sted vil være i strid med bestemmelser i kommuneplan 6)  eller lokalplan.

 


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024