DN og KTC: Gode anbefalinger om åbent land

KOMMISSION: DN og KTC roser Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger om at styrke planlægning i det åbne land. Landmænd er derimod stærkt bekymrede.
Natur- og Landbrugskommissionen bliver rost for at ville styrke planlægningen i det åbne land.
Natur- og Landbrugskommissionen bliver rost for at ville styrke planlægningen i det åbne land.Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Man brændemærker landskabet, og det vil have store konsekvenser for de landmænd, der ikke ligger i de udvalgte zoner.

Niels Peter Nørring
Direktør for miljø og energi hos Landbrug & Fødevarer
Fakta

Det anbefaler Natur- og Landbrugskommissionen

  • Der skal i lovgivningen fastsættes klarere og stærkere principper for prioritering af hensynet til sikring af landbrugsarealet og udfoldelsesmuligheder for landbrugserhvervet. Principperne skal lægges til grund for kommuneplanlægningen. 
  • Udpegning af områder til lokalisering af store husdyrbrug bør indsnævres til klart og snævert afgrænsede områder for særligt store, koncentrerede husdyrproduktioner.
  • Planloven bør præciseres, så der skabes en tydelig hjemmel for lokalplanlægning for klart og snævert afgrænsede områder til særligt store, koncentrerede husdyrproduktioner. Det betyder, at der inden for sådanne områder kan udarbejdes lokalplaner for bygningers placering og udformning, vejanlæg, afskærmningsforanstaltninger, beplantning og terrænforhold mv. 
  • Hidtidige erfaringer med lokale planinitiativer i det åbne land bør undersøges, og det bør på den baggrund vurderes, om der er behov for forbedring af rammerne for lokale natur- og landskabsplaner.

 

Et kæmpe skridt i den rigtige retning.

Sådan lyder reaktionen fra Danmarks Naturfredningsforening om de dele af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, der handler om at styrke planlægning i det åbne land.

”Det her vil få planlægningen til at fungere langt bedre end i dag. Det er godt, at man vil sikre nogle klare principper for kommuneplanerne,” siger Thyge Nygaard, der er landbrugspolitisk medarbejder i DN.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024