Sådan vil eksperter ændre klage-systemet

DOKUMENTATION: Ekspertudvalg har afleveret sin rapport om muligheden for at effektivisere klagesystemet. Læs anbefalingerne her.
Anders Jerking
I forbindelse med finanslovsaftalen 2011 besluttede regeringen og DF at nedsætte et hurtigt arbejdende ekspertudvalg, der skulle se på mulighederne for at effektivisere klagesystemet på natur- og miljøområdet. Nu har udvalget afleveret sine anbefalinger.

Miljøminister Karen Ellemann (V) siger i en pressemeddelelse:

"Ekspertudvalget er på mindre end et halvt år lykkedes med at levere en grundig analyse af udfordringerne i det nuværende klagesystem. Analysen viser med al tydelighed, at der er en række muligheder for at iværksætte nye målrettede initiativer i forhold til Natur- og Miljøklagenævnet for at sikre mere effektive rammer for klagesagsbehandlingen," siger hun og fortsætter:  

"Regeringen vil nu arbejde videre med de enkelte anbefalinger, med henblik på at tage stilling til, hvilke af anbefalingerne der skal implementeres og i hvilket tempo."

Læs her et resume af ekspertudvalgets anbefalinger:
Ekspertudvalget har fremsat en række anbefalinger, der sigter mod på kort og mellemlangt sigt at nedbringe sagsbehandlingstiden i Natur- og Miljøklagenævnet ved at fokusere nævnets ressourcer, ved at mindske tilgangen af sager til nævnet og ved at optimere klagesagsbehandlingen i nævnet og i førsteinstansen.

Ekspertudvalget anbefaler således, at Natur- og Miljøklagenævnet får adgang til at fokusere sin sagsbehandling på de sager og de spørgsmål, der er af betydning for naturen og miljøet og for den enkeltes retsbeskyttelse. Nævnet skal derfor have adgang til at afvise sager af uvæsentlig betydning for natur- og miljøbeskyttelsen og til at fokusere behandlingen af en klagesag på de forhold, der er påklaget.

Flere sager bør efter ekspertudvalgets opfattelse løses uden en klagesagsbehandling i Natur- og Miljøklagenævnet. Ekspertudvalget anbefaler derfor, at alle klagesager indsendes gennem førsteinstansen, der forpligtes til at overveje, om der er grundlag for, at førsteinstansen genoptager sagen. Hvis førsteinstansen ikke genoptager sagen og derfor videresender klagen til Natur- og Miljøklagenævnet, og nævnet ændrer førsteinstansens afgørelse, skal førsteinstansen betale klagegebyret.

Ekspertudvalget anbefaler endvidere, at klagegebyret pristalsreguleres og forhøjes til 800 kr. for privatpersoner for at få potentielle klagere til at tænke sig om en ekstra gang. Herudover anbefaler udvalget, at klagegebyret kan tilbagebetales, når en klage trækkes tilbage, for at motivere klagesagens parter til selv at finde en løsning på sagen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024