EUs affaldsstrategi er problematisk

Genanvendelse af affald opfattes i EU per definition som positivt. Dermed forsømmer EU at skele til, hvordan man får mest muligt miljø for pengene. Og det er problematisk, mener Institut for Miljøvurdering. I dag afholder instituttet et seminar om EUs affaldshierarki. EU kan blandt andet lære af USA.
Marie Andergren

Det er fjollet, at alle EU-lande skal genanvende 22,5 procent, når der er så stor forskel på landene, og de ikke har det samme omkostningsniveau. I stedet bør man genanvende meget, der, hvor det er samfundsøkonomisk billigst, og mindre, i de lande, hvor genanvendelse er dyrt.

Clemen Rasmussen
Miljøøkonom i Institut for Miljøvurdering
Institut for Miljøvurdering ønsker et opgør med EUs affaldsstrategi, som per definition opfatter genanvendelse som positivt.

"Genanvendelse er godt for samfundet. Spørgsmålet er ikke om vi skal genanvende, men hvor meget vi skal genanvende. Vores pointe er, at det ikke altid er ved at genanvende mest muligt, at man får mest miljø for pengene," siger miljøøkonom ved Institut for Miljøvurdering, Clemen Rasmussen, til Altinget.

EUs affaldspolitik bygger på det princip, at genbrug er at foretrække frem for forbrænding af affald, som igen er at foretrække frem for deponering på losseplads. Det affaldshierarki har Institut for Miljøvurdering (IMV) i dag til debat på et seminar, hvor prominente økonomer med stor ekspertise indenfor affaldspolitik deltager.

Problematisk at EU ikke afvejer omkostningerne
Miljøøkonom Clemen Rasmussen kalder EUs affaldsstrategi "ensidig", fordi den udelukkende ser på, hvad der gavner miljøet uden at tage i betragtning, hvad genanvendelse koster.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024