Fjern politikerne fra Naturklagenævnet

SF, De Radikale og Enhedslisten vil fjerne de politiske medlemmer af Naturklagenævnet. Det sker efter, at Højesteret underkendte nævnets afgørelse i Bilka-sagen. Miljøministeren er åben overfor at se på sammensætningen. DF mener dog, at dommerne er hovedproblemet.
Marie Andergren
Naturklagenævnets syv politiske medlemmer skal fjernes.

Det foreslår SF, R og Enhedslisten, efter at Naturklagenævnet er blevet underkendt af Højesteret i den såkaldte Bilka-sag fra Horsens.

"Det forhold, at der sidder aktive folketingspolitikere i nævnet, det er principielt uheldigt. For de skal være med til at træffe afgørelser og samtidig administrere lovgivningen," sagde SFs miljøordfører, Jørn Jespersen, på gårsdagens åbne samråd om Bilka i Horsens.

De Radikales miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, og Enhedslistens miljøordfører, Keld Albrechtsen, støtter forslaget:

Dokumentation

Fakta om Naturklagenævnet

  • Naturklagenævnet er overordnet myndighed i fredningssager og er klageinstans for afgørelser efter en række love om regulering af fast ejendom: planloven, naturbeskyttelsesloven, råstofloven, skovloven, masteloven, sommerhusloven og kolonihaveloven.

  • Naturklagenævnet består af en formand, som udpeges af miljøministeren, to højeste-retsdommere samt et antal politiske medlemmer der udpeges af de partier som er repræsenteret i Folketingets Finansudvalg. For tiden er der 7 politiske medlemmer og nævnet har således i alt 10 medlemmer.

  • Rammerne for nævnets arbejde er fastlagt i de nævnte love samt i forretningsordenen for Naturklagenævnet. Det fremgår heraf bl.a. at nævnet er uafhængigt af Miljøministeriet ved de enkelte sagers behandling og afgørelse.

    Naturklagenævnets medlemmer

  • Formand: Lars Busck

  • Højesteretsdommere: Marie-Louise Andreasen og Poul Søgaard

  • Politiske medlemmer: Ole Pilgaard Andersen (DF), Martin Glerup (S), Leif Hermann (SF), Mogens Mikkelsen (R), Erling S. Christensen (KD), Anders Stenild (K), Jens Vibjerg (V).


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024