Folketinget udskyder lov efter kritik

Miljø- og Planlægningsudvalget skal i dag drøfte en ny tidsplan for en ny lov om aktindsigt i miljøoplysninger. Miljøudvalget har netop udskudt andenbehandlingen til næste år efter skarp kritik fra flere juraeksperter. De mener at loven - stik imod intentionen - forhindrer borgerne i at få aktindsigt.
Marie Andergren

Lovforslaget opretholder den generelle undtagelse, der er i Danmark, for aktindsigt i sager vedrørende strafferetspleje. Det betyder, at alvorlige miljøsager, der er anmeldt til politiet, kan hemmeligholdes. Og det er i klar strid med Århuskonventionen og EU-direktivet.

Oluf Jørgensen
Pressejurist ved Danmarks Journalisthøjskole
Fakta
  • Århuskonventionen blev underskrevet i 1998 af 34 lande i Vest- og Østeuropa på et møde i den jyske hovedstad

  • Teksten har klare danske fingeraftryk, ikke mindst af daværende miljøminister Svend Auken (S), som var vært for den paneuropæsike miljøkonference

  • Århuskonventionens krav til åbenhed går klart længere end offentlighedsloven

  • Århuskonventionen er skabt i FN-regi og er senere fulgt op med flere initiativer. Der er bl.a. etableret et klageorgan med uafhængige eksperter, hvor borgere og ikke-statslige organisationer kan indbringe klager, når lande ikke sørger for korrekt implementering af konventionen


  • Kilde: Folketinget
    Miljø- og Planlægnigsudvalget skal i dag drøfte en ny tidsplan for en ny lov om aktindsigt i miljøoplysninger (L 60). Det sker efter skarp kritik fra flere jura-eksperter.

    Kritikken har gjort miljøudvalgets medlemmer så betænkelige, at de torsdag i sidste uge valgte at udskyde forslagets vedtagelse indtil 2005.

    "På baggrund af den kritik, der har været, har jeg vurderet ,at vi ikke kan nå det før til januar. En række ordførere har sagt, at lovteksten er fuldstændig uforståelig. Samtidig vil vi godt have de kritikpunkter belyst, som eksperter er fremkommet med. For det er jo ikke meningen, at nogen skal gå fri for aktindsigt," siger formanden for miljøudvalget, Eyvind Vesselbo, til Altinget.

    Lovforslaget skulle oprindeligt have været andenbehandlet i Folketinget i går. Men nu skal juristerne i centraladministrationen i stedet gennemgå paragrafferne endnu engang før lovforslaget kan behandles.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024